Hirdetés
Hirdetés

Ha egy tányér illatozó spagetti kerül Ön elé az asztalra, milyen evőeszközöket kér hozzá? Hagyományosan egyetlenegy szükséges hozzá, és ha igazodunk az olaszok spagettievési szokásaihoz, partedlit sem kell kötnünk ahhoz, hogy ne legyen maszatos a ruhánk.
A spagettit nem lapos, hanem mély tányéron szervírozzuk!
A Gordiuszi-csomó megoldás nem játszik: a spagettitészta szálait ne vágjuk el késsel. Ez egyébként afféle bárdolatlanságnak számít Olaszországban.

Az egyik legelterjedtebb tévedés a tészta kanálon való feltekerése villával. Az olaszok nem használnak hozzá kanalat! Amerikában pedig egyenesen meg vannak győződve róla, hogy ez így autentikus. Nem. A spagettievéshez egyetlen villát terít a mamma.
Nem kétkezes mutatvány tehát, viszont nem is a levegőben kell történnie. A módszer: a villát megtámasztjuk a tányéron, de nem a közepén, hanem a tányér szélénél.

Youtube.com

Az evőeszközt az ujjaink közé fogjuk, függőlegesen tartjuk, és laza mozdulatokkal az ujjaink között körbeforgatjuk. Ne billegtessük a villát, és főleg ne akarjuk rászúrni a tésztát. Ezzel a könnyed körbeforgatással rá fog tekeredni a tészta.
További kerülendő bűvészmozdulat, hogy a tányér fölött 20-30 centivel még tartson a spagetti “csévélése”. A hosszú szálakat úgy tekerjük fel, hogy közben a villát lent, a tányéron tartjuk!
Julia Roberts az Eat Pray Love c. filmben / Youtube.com

Tudjuk abbahagyni: egy falatnyi legyen, és ne próbáljuk a fél tányér tartalmát egyszerre a villánkon tudni. Ez a mozdulatsor egyébként még az őshonos pastaevőknek sem sikerül mindig elsőre. Ha túl sok tészta tekeredik a villánkra, vissza a tányérra, és kezdjük újra.
Nem is csak azért, hogy ne faljuk be az egészet egyszerre, hanem hogy a hosszú spagettiszálak nem lógjanak ki a szánkból. És bizony, a spagetti hangos szürcsölése-beszippantása is tiltólistás. Férjen bele a falat a szánkba.

+ 1: Erre a képre egy olasz valószínűleg elhúzná a száját. Ők valóban szeretik a tésztát, ezért hagyják a spagetti ízét is érvényesülni. Az az ideális, ha bőven több a tészta, mint a szósz a tányéron.

Képek forrása.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS