Hirdetés

Kevesebb, mint egy hónap van hátra a Bocuse d’Or európai válogatójáig, következzen néhány részlet a torinói versennyel kapcsolatban.

Hirdetés

Az már bizonyára nem újdonság, hogy Pohner Ádám és a magyar csapat az első versenynapon, június 11-én fog szerepelni, negyedik rajtolóként. A csapat heti hat napot csak a felkészüléssel foglalkozik, amelynek helyszíne a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tankonyhája. Ez az első olyan felkészülés, amely teljes egészében ebben a létesítményben tud lezajlani, köszönhetően az eddigi legjobb körülményeknek a tankonyhán.

Foto: Designfood/Fekete Antonio

Néhány szó az alapanyagokról
Mivel a Bocuse d’Or versenyen mindig kiemelten fontos szempont, hogy a résztvevők az otthont adó ország alapanyagaival dolgozzanak, ez most sincs másképp.
A hústál kötelező elemei:

  1. Marhafilé a piemonti Fassone fajtából
  2. Baraggia Biellese és Vercellese rizs, Sant’Andrea fajta
  3. Borjúmirigy

A hústál kötelező elemeiről korábban már írtunk, ITT olvashatja.
A vegetáriánus tányér kötelező elemei:

  1. Blue Mountain Pasture Castelmagno DOP sajt
  2. Tojás

A már fentebb említett, a Fassone marha tejéből készült Castelmagno egy hosszú érlelésű sajt, amely DOP minősítéssel rendelkezik. A minimum érlelési idő után meglehetősen omlós, az idővel pedig egyre sűrűsödik a textúrája. Nagyon jó ízű, enyhén sós sajt, amely az érlelési idő megnövelésével még ízesebbé válik.

Változások a szabályzatban

A Bocuse d’Or versenyszabályzata folyamatosan változik, többek között ezért is nagy kihívás a felkészülés rá. Áprilisban tették nyilvánossá a torinói európai válogatóra vonatkozó versenyszabályzatot, amelyben van néhány markáns változás, amely Pohner Ádám és a magyar csapat felkészülését is befolyásol(hat)ja.

  1. Először is az eddigi 14 adag helyett mindkét ételt 15 adagban kell elkészíteni. Ez azért jelenthet nagy változást, mert felrúgja a páros elrendezéseket.
  2. A vegetáriánus tányérnak ezúttal lesz egy titkos alapanyaga, amelyet nem lehet előre tudni, és amely – jelen pillanatban úgy tűnik – bármi lehet. Idén a szokásostól eltérően előre kiadták a piaclistát, azaz, hogy milyen alapanyagokból lehet majd válogatni a versenyt megelőző napon. A lista ezúttal rövidebb, mint a korábbi években. Ugyancsak változás, hogy a vegetáriánus tányérhoz minimum egy slow food terméket is fel kell használni.
  3. A hústállal kapcsolatban is vannak újdonságok. Idén a hústál kitálalásánál kötelező alátétet használni, amelyen kell lennie egy side dish-nek és az olasz hagyományoknak megfelelően egy szószos edénynek is.

Széll Tamás az elnöki székben

A héten a Bocuse d’Or Europe római sajtótájékoztatóján hivatalosan is kihirdették, hogy Torinóban Széll Tamás a zsűri elnöke lesz Enrico Crippa, a torinói versenyelnök, és Carlo Cracco séf társaságában. A kóstolózsűriben Hamvas Zoltán is helyet foglal majd, aki presidentként Magyarországot képviseli majd.
A magyar csapat tagjai Hamvas Zoltán (president), Vomberg Frigyes (coach), Pohner Ádám (candidate) és Csillag Richárd (commis).

Széll Tamással és Enrico Crippával, az olaszországi Bocuse d’Or elnökével

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS