Hirdetés
Hirdetés

Ezen a hétvégén valódi gasztronómiai tobzódásban lesz része annak, aki ellátogat a Nespresso Atelier rendezvényére a Várkert Casinoba. Régóta tudjuk, hogy amikor a kávé, mint alapanyag kerül szóba, el kell szakadnunk a kliséktől és az unalomig ismételt kombinációktól. A kávé az egyik legizgalmasabb hozzávaló, ha megfelelő módon használjuk. A Dining Guide jóvoltából a Nespresso Atelier-n főző séfek mind egyetértenek abban, hogy rengeteg új felfedezést tettek, miközben új fogásokat kísérleteztek ki erre a négynapos eseménysorozatra. De meséljenek ők a tapasztalataikról és a kedvenc fogásaikról:

Barna Ádám, St. Andrea Wine & Gourmet Bar
A St. Andreában volt egy lazacpisztrángos fogás, amit átvariáltam erre az eseményre. Tudtam, hogy a citrusok nagyon jól illenek a halhoz és a kávéhoz is. Azt tudtam, hogy a gyöngyhagyma is szerepelni fog benne valamilyen formában, és többféle variációval próbálkoztam. Végül megtaláltam a tökéletes harmóniát: egy lágyabb kávéfajtába pácoltam a gyöngyhagymát. Az összhatás egy vibrálóan izgalmas fogás lett, amelyben illatos citrusos-bergamotos jegyeket lehet felfedezni a kávé finom kísérete mellett.

Adam Csaba, Olimpia
A mai fogás egy kacsamáj páté zellerhamuba forgatva, pici mogyoróval és kávéhabbal, illetve mandarinnal megbolondítva. Az alapja már megvolt az Olimpiában korábban, de a kávé miatt újragondoltuk. Nagyon izgalmas néhány hét áll mögöttünk egyébként: én először kicsit megijedtem a feladattól, hogy hét fogást készítsek kávéval, attól tartottam, hogy unalmas lesz. De ahogy kóstoltam, kísérleteztem az ízekkel, rájöttem, hogy nem. Sőt, kávéval főzni mostantól üde színfolt lehet akár az otthoni főzéseknél is. Találtam pár zseniálisan működő párosítást is: meglepetés volt, hogy ennyire jó a kávé a citrusokkal, a savas alapanyagokkal. De jól állnak neki a csonthéjasok, a mandula vagy akár a tonkabab is. És a keleti konyhák alapfűszerei, a gyömbér, a chili, a thai bazsalikom és a koriander is bátran beáll a kávé mellé.

Segal Viktor
A kávéval való főzésben számomra a legnagyobb kihívást az jelentette,hogy ne legyen kommersz a végeredmény. A libamáj-kávé vagy a csoki-kávé vonalat már jól ismerjük. De mennyi lehetőség rejlik még benne, főleg, ha elkezdem máshogy használni! Én a kávéra nem, mint alapanyagra tekintek, hanem, mint fűszerre. A kávé az egyik legizgalmasabb hozzávaló!  Ha így használjuk, soha nem lesz tolakodó, szinte elbújik, belesimul az ételbe.  Nem főszereplő, de kiemel akár olyan alapanyagokat is, mint amilyen egy egyszerű padlizsán vagy sárgarépa. Ebben a szellemben hozom össze a magyar ételeket különböző fűszerezésekkel, akár távol-keleti íz világokkal. A marhapofa és az abból főzött pörkölt például egy jól ismert és kedvelt magyar fogás. Itt most megjelenik benne sós és édes is, de egy kis savanykás egzotikumot hoz a tamarind – az összehatás egy nagyon kellemes savakkal gazdagított citrusos étel lesz, ami azonban érthető marad mindenki számára. Ugyanez volt a célom a tarte-tal is, hiszen ez önmagában egy nagyon egyszerű desszert. De itt most megjelenik benne ötféle textúra, sóskaramella, ráadásul roppan, krémes és harapható is egyszerre – izgalmas, mégis egyszerű.

Sárközi Ákos, Borkonyha
Igazi kávérajongóként nagyon érdekel a kávé és az ételek kapcsolata. Játékból csináltam egy olyan variációt, amikor a frissen lefőzött kávé cremáját zselével megkötöttem – zseniálisan működött. Ugyanez a helyzet a kávéval készült sabayonnal is – nem is gondolnád, milyen egyszerű, mégis milyen izgalmas fogás született belőle. Tetszik, hogy a kávé segít kiemelni a vanília finom fűszerességét egy-egy húsétel mellett, ezért választottam a lassan párolt marha stefániához ezt az ízvilágot. Egy csipetnyi fahéj és csillagánizs is került mellé, így az egésznek egyszerre van egzotikus és karácsonyi hangulata.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS