Hirdetés

Salt Bae török hentes és szakács videói bejárták tavaly az internetet. A két lábon járó internetes mém emlékezetes sózási és húsvágási technikájának köszönhetően tett szert hírnévre. New York-i éttermének megnyitása óta azonban egyre több kritika éri. Vajon meddig hinthet még port – jobban mondva sót – az emberek szemébe?

Hirdetés

Salt Bae, polgári nevén Nusret Gökçe nem újonc a szakmában. Klasszikus „lentről kezdte” sztori az övé: szegény családból származik, mosogatófiúként dolgozott kezdetben, majd egyre feljebb lépegetett a ranglétrán, kitanulta a hentes és a szakács szakmát is, majd 2010-ben, mindössze 27 évesen megnyitotta első, mindössze nyolc asztalt számláló kis éttermét Isztambulban.
Gökçe tavaly januárban megjelent Instagram-videójával robbant be a köztudatba, amely ma már több mint 16 millió megtekintésnél tart.

A dubai éttermét reklámozó Ottoman-steak elnevezésű videóban felbukkan a „Salt Bae-brand” összes létező eleme: habár ő maga török, elegáns (bár kissé 80-90-es éveket idéző) latinos megjelenést produkál. Szűk, fekete nadrág, fehér póló, lesimított, hátul összefogott haj, sötét napszemüveg – és persze az elmaradhatatlan, teátrális mozdulatok.
A török szakács jelenleg tizenhárom éttermet üzemeltet világszerte. Több törökországi és közel-keleti helyszín, többek között Dubai, Abu Dhabi és Doha után tavaly Miamiban és New Yorkban is nyitott éttermet. Egy londoni hely nyitása is tervben volt már, bár lehet, hogy a New York-i étterem lesújtó kritikái el fogják kaszálni a terveket.

Salt Bae új, manhattani éttermét, A Nusr-et Steakhouse-t ízekre szedték a kritikusok. A beszámolók nem sok kétséget hagynak bennünk:

a hely nem elsősorban a konyha teljesítményére, hanem sokkal inkább egy gegen alapuló performanszra épít.

A GQ Magazin szerint a felszolgált steak nem csak unalmas volt, hanem rágós is, az Eater szerint ízetlen és gumiszerű. Az élményt az sem tudta feldobni, hogy Salt Bae személyesen is megjelent az asztalnál: a beszámolók szerint az unásig ismételt mozdulatsor élőben már nem igazán hozza lázba az embert.
Mindehhez a New York-i átlaghoz képest is elszállt árak társulnak. A New York Post beszámolója szerint gigantikus lehúzásról van szó. A tomahawk, vagyis a hosszú csonttal vágott rib-eye steak 275 dollárba (azaz 68 ezer forintba) kerül. Ezenkívül akik meg lettek volna elégedve a húsfelhozatallal, azok is sérelmezték a köretek, a saláták, illetve az italok minőségét.

A Bloomberg újságírója adott még egy esélyt a helynek, és egy hét elteltével visszatért az étterembe. Jó hír, hogy engedve a közönség nyomásának már hajlandóak voltak figyelembe venni a vendég óhaját: a steakeket már nem kizárólag medium és well-done átsütve fogyaszthatjuk, hanem medium-rare és rare módon is kérhetjük.
Mintha az internetes rajongók is kezdenének észbe kapni. Igen sok támadás érte Salt Bae-nak azt a videóját, amelyben

ömlesztett lapkasajt-szeleteket, valamint nyers spárgát helyez egy 500 dolláros, vagyis csaknem 125 ezer forintos bélszínre.

Ráadásul a híressé vált mozdulatok időközben az amerikai egészségügyi hatóságok figyelmét is felkeltették. A vendégek asztalánál puszta kézzel végzett sózás ugyanis szembemegy a higiéniai előírásokkal. Legfrissebb videóin ezért Salt Bae már gumikesztyűben látható.

Rajongókkal (Salt Bae hivatalos Facebook oldaláról)

Úgy tűnik, hogy a jól begyakorolt performansz egy ideig még el fogja vinni a hátán az éttermeket. Még vannak, akik hajlandóak egy-egy közös fotó, illetve a netről jól ismert pár perces előadásért cserébe a túlárazott ételekért fizetni. Kérdéses persze, hogy ez a meglehetősen szűk előadói repertoár képes-e hosszútávon is életben tartani az üzletet. Arról nem is beszélve, hogy mit tud nyújtani az étterem, ha a török szakács éppen nincs jelen személyesen? Netán Salt Bae-dublőrökre számíthatanunk a jövőben?
Képek forrása. Cikkünk egyik forrása volt.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS