Hirdetés
Hirdetés

Pulykamáj pástétom "debreceni mézeskaláccsal” - Pataky Péter (IKON) receptje

SZERZŐ: Igor
2014. február 7.
A debreceni Ikon január vége óta öt fogásban mutatja be a környék ízvilágát, olyan alapanyagokon keresztül, amit kistermelőktől és farmokról szerez be, maximum 30 km-es körből. Kik után nyúlt Pataky Péter és mit kell tudni a menüről? Jövő héten részletesen bemutatjuk. Elöljáróban a menü egyik receptjét közöljük.
Hirdetés


Hozzávalók a pástétomhoz:

  • 60 dkg pulykamáj kierezve, lehártyázva, lehetőleg tanyasi, jól tartott pulykából (kacsa, vagy csirkemájjal is helyettesíthető)
  • 60 dkg házi vaj
  • 6 tojás
  • 4 dl késői szüretelésű félédes, vagy édes Tokaji
  • 3 dl édes vörös (Balla Kadarissima, vagy portói)
  • 0,5 dl Tokaji borpárlat, vagy konyak
  • 5 salottahagyma
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 gr só

fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)

fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)


Elkészítés:
A májat és a tojást kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A vajat is kissé megolvasztjuk, hogy puha legyen, de ne olvadjon el teljesen. A borokat és a borpárlatot, az apróra vágott salottát, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet feltesszük forrni és lassú tűzön sziruposra redukáljuk. A langyos májat, tojást, borredukciót turmixgépbe tesszük és egyneművé turmixoljuk. Amíg a gép dolgozik, szép lassan hozzáadjuk a vajat is. Sózzuk, borsozzuk. Egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Kis csatos üvegekbe vagy ramekinekbe adagoljuk.
Egy tepsibe forró vizet öntünk, hogy az edénykéinket félig ellepje. Lefedjük folpack-al és 100 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt elkészítjük. Akkor kell kivenni, amikor a közepe még kissé remeg (64 C maghő.) Ha lehűlt, a tetejére tisztított vajat vagy gyümölcszselét tehetünk. (Az IKON-ban redukált szárnyas alaplevet használnak.)
Hozzávalók a mézeskalácshoz:
  • 35 dkg BL 55 liszt
  • egy kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 g só
  • 2,3 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • csipet fekete bors
  • egy ág kakukkfű levelei

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, a vizet felforraljuk a cukorral. A tűzről félrehúzzuk, belekverjük a mézet és a kakukkfű leveleit. Ehhez a keverékhez adagoljuk lassan a lisztet és homogén tésztává keverjük. Kivajazott formába öntjük és 180 fokon, egy órát sütjük.
Hozzávalók a marinált lilahagymához:

  • 2 szép fej lilahagyma
  • cukor
  • kakukkfű
  • Tokaji borecet (furmint, vagy muskotály)

Elkészítés:
A lilahagymát hosszában félbevágjuk, majd a közepét kiszedve, szép egyenlő cikkekre szeljük. A cikkeket alaposan besózzuk és fél óráig pihentetjük. Közben Tokaji borecetet keverünk vízzel, cukkorral, hogy kellemesen savanyú marinálólevet kapjunk. Ebbe is tehetünk egy ág kakukkfüvet. Az alaposan besózott hagymát leöblítjük és a marináló lévelet néhányszor levákuumozzuk vagy üvegbe tesszük egy éjszakára. A pástétomot a megpirított kaláccsal és a marinált hagymával tálaljuk.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram