Egy étterem, amely pörköltözőként aposztrofálja magát, könnyen beleeshet a kellemetlen jópofáskodás jellegzetesen magyar vendéglátásra jellemző csapdájába. A Gettó Gulyás elegánsan, egyszerűen, hullámpalára hajazó fémfelületekkel és tompa fényekkel operál, gyors és szakértő a kiszolgálás és örömmel konstatáljuk azt is, hogy az étlap sem fűz tréfás megjegyzéseket és biztatásokat az ételekhez.
A pörköltözőben tehát szaftot és zsírt adnak: az előételek közül a tunkolni való kenyér és a velős pirítós is egy hosszabb éjszaka megfelelő nyitánya lenne, ma azonban decens módon csak borjúpaprikást rendelünk túrós csuszával. Amuse-bouche gyanánt langyos töpörtyű érkezik pár darabka lilahagymával, kellemesen minimalista hazai felütést adva a korai vacsorának. Az étlap főételei közül egyébként csak a pengeszigorú jellemünk miatt nem kakashere és taréj, vagy épp borjúmájpörköltet rendeltünk. Nem illik a helyhez, de van olyan este és élethelyzet, amikor simán kipróbálnánk két kóstolónyit a pörköltekből, bár magyar ember bajszára bizonyára kevésbé való a degusztációs katona.
A borjúpaprikás szaftja sűrű, krémes, de nincs fellazítva tejföllel, nem nyomja túl a paprika, nem keserű és nem is édes; tunkoljuk is csendben. A köretként átértelmezett baconszalonnába tekert túrós csusza korong érdekes elgondolás, szépen játszik együtt a hússal és szafttal, de a pörc ropogása és intenzív sós ízhullámai hiányoznak belőle. A klasszikus hazai fogásnak kifejezetten jól áll, hogy nem gondolták és bonyolították túl az alkotók.
A túrógombóc tulajdonképpen hiba volt, mert a három egészen kiváló állagú – remegős-gőzölgő – gombóc a merőkanállal mért fahéjas tejföllel egy önálló étkezést kitett. Nem jut eszünkbe hol és mikor ettünk ennyire eltalált túrógombócot Pesten; kötelező rendelni, ha utána csendben az asztal mellé halálozunk is.
A Gettó Gulyástól picit féltünk, mert a magyar gasztronómia sok évtized alatt különösen megbecstelenített, ételhamisítási és minőségi botrányoktól hangos pörköltterepén egyszerűen jót főz, ésszerű árakon. Végre valaki.