Hirdetés

Bár több trükköt is ismerünk arra, hogy miként tehetjük kevéssé könnyfacsaró élménnyé a hagymapucolást, vannak, akik már csírájában elfojtanák a problémát. Kifejlesztették a könnymentes vöröshagymát. 

Hirdetés

Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Hagymák és illatok: Hagymaszeletelés okosan
Hagymaszeletelés közben azért könnyezünk, mert a hagymába vágva olyan illat- és aromaanyagok szabadulnak fel, amelyek szemünk nedves felületével reakcióba lépve irritációt okoznak. A Sunions névre keresztelt hagymafajta forgalmazója szerint az ő hagymájukban a tárolás során csökken a szemirritációt okozó anyagok mennyisége. A termék csak aztán kerülhet a boltokba, miután háromszori tesztelést követően garantálni tudják, hogy tényleg könnymentes. A cég szerint nem kell aggódnunk amiatt, hogy a hagymájuk netán kevésbé ízletes. Amellett, hogy nem csal könnyeket a szemünkbe, állítólag édesebb és finomabb is, mint a hagyományos fajták, ezért a gyártó nyersen fogyasztva is ajánlja.

Youtube.com

A könnymentes hagyma kifejlesztését csaknem három évtizedes kutatómunka előzte meg. Az USA-ban – Nevada, illetve Washington államokban – már a nyolcvanas évek óta keresztezik egymással a kevésbé irritáló aromákat tartalmazó egyedeket. A Sunions közleménye hangsúlyozza, hogy a hagymájuk nem genetikai módosításnak köszönhetően lett könnymentes. Erre feltételezhetően azért volt szükség, mivel a hagyma kifejlesztése a német Bayer gyógyszer- és vegyipari óriás egyik leányvállalatához köthető, ami éppen most készül felvásárolni a génkezelt vetőmagjai miatt hírhedté vált Monsanto nevű biotechnológiai vállalatot.
iheartsunions.com

A könnymentes hagyma októberben debütált a New Orleansben megrendezett Produce Marketing Association kongresszusán, ezért még némi időbe telik, míg az amerikai boltok polcaira kerül. Még kérdéses, hogy mikor jut el Európába.
Legfőbb forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS