Hirdetés

Azt hittük, hogy minket már nem érhet meglepetés? Az emberiség túl van egy sor úgynevezett internetes kihíváson: tömtek már magukba a videobloggerek merőkanállal (!) fahéjat, megvolt a chili, a két banán+Sprite és sok más egyéb kihívás is, különböző súlyossági fokú kimenetelekkel. 2018 hajnalán mégis egy felettébb váratlan „gasztro” kihívás ütötte fel a fejét: most éppen mindenki színes mosószerkapszulákat roppantgat a foga alatt. Mindez egyáltalán nem vicces, tekintve, hogy a kapszulák mérgezőek.

Hirdetés

Az új mániának már külön Wikipedia oldala van a jelenségnek, amely a lehetséges egészségügyi következményeket taglalja. Hogy mik ezek? Jobb esetben csak enyhe gyomorrontással jár a mosószer-falatozás, de heves hányás, légszomj is úrrá lehet a fogyasztókon, az eddigi legdrasztikusabb esetben pedig leállt valakinek a légzése, és lélegeztetőgépre került.
De honnan is ered ez az őrület? Egy páréves mém tehet az egészről, amely arra a szórakoztató tényre hívta fel a figyelmet, hogy a kapszulákat akár meg is lehetne enni, mivel színes cukorkákra emlékeztetnek. Ez év elején több tévéműsorban is felbukkant, így indult az egész őrület.

David Valenzuela / Flickr

A jelenség olyannyira elharapódzott az Egyesült Államokban, hogy New York államban be is akarják tiltani a kapszulák forgalmazását jelen formájukban, a fiatalok olyan nagy számban lettek rosszul tőlük.

A törvénytervezet arra kötelezné a cégeket, hogy a mosókapszulák egyszínűek legyenek, hogy ezáltal kevésbé legyenek vonzóak a gyerekek és a közösségi média szereplői számára.

Valahol szürreális, hogy manapság ilyen szabályozásokra lehet szükség. Már így is számos figyelmeztetés található a kapszulák csomagolásán, amely felszólít minket többek között arra is, hogy véletlenül se együk meg a mosószert, mégis, 15 perc internetes hírnév annyira csábító sokak számára, hogy hajlandóak érte akár az életüket is kockára tenni. A jelzések okkal szerepelnek a csomagoláson; tény, hogy akár halálhoz is vezethet az elfogyasztásuk.
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi jön ezután? Mindig akad egy lelkes exhibicionista, aki előáll egy újabb, fergetegesnek gondolt mutatvánnyal. A kapszulák előtt megéltük a fahéj kihívást, a Cola Light és Mentos kihívást és többek közt a gallonnyi tejivós kihívást is. Rendre olyanok vesznek részt ezekben, akik készek ártani maguknak némi dicsfény reményében.
Eszünkbe juthat, hogy sokunk gyerekkorát alapjaiban meghatározta, ahogy a Tom & Jerry főhősei különféle akciókkal elagyabugyálták egymást. Míg azonban a rajzfilmhősök bármit el tudnak szenvedni a filmvászon biztonságában, a szervezetünkre ez közel sem igaz. Remélhetőleg a szabályozási javaslat puszta ténye és a rengeteg mérgezési eset jobb belátásra téríti az embereket, és majd más kreatív módon próbálnak menők lenni.
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS