Hirdetés

A portugál francesinha nem a menet közben könnyen bekapható szendvicsek közé tartozik. Sőt, inkább készüljünk fel arra, hogy egy francesinha után garantáltan ülve fogunk maradni egy darabig.

Hirdetés

A francia croque monsieur portugál megfelelője ugyanis olyan dekadens módon bőséges, hogy az alapvetően konzervatív portugál közvélemény sokáig nem nézte jó szemmel, ha nők rendelték ki maguknak.

Brasão Cervejaria Aliados Facebook

Olvasta már cikkünket a franciák klasszikus melegszendvicséről? Melegszendvics-arisztokraták: croque monsieur és croque madame

Francesinha, a nem is olyan kicsi francia hölgy

Restaurante A Regaleira Facebook

Bár manapság Portugáliában mindenfelé kóstolhatunk francesinhát a sarki étkezdéktől az elegánsabb éttermekig, az eredeti az északi nagyvárosból, Portóból származik. Az elsőséget a Regaleira nevű étterem vallja magáénak: a Franciaországból frissen visszatért Daniel David da Silva itt alkotta meg a receptet 1953-ban.

A nagy nőfaló hírében álló portugál odavolt az abban a korban különösen sikkesnek számító francia hölgyekért.

A történet szerint innen ered a szendvics neve, amely portugálul annyit tesz: kis francia hölgy. Da Silva a francia nők mellett legalább annyira rajongott a francia kávéházak slágeréért, a sajtos-besameles croque monsieur melegszendvicsért, amit egy francia útjáról hazatérve a portugál ízléshez közelebb álló alapanyagokból alkotott újjá.

Restaurante A Regaleira Facebook

Akárcsak a híres portugál krémes kosárka, a pastéis de nata esetében, az eredeti francesinha receptjét is titok övezi, azonban számtalan vendéglátóhely alkotta meg a maga verzióját. A francesinha mára külön intézménnyé nőtte ki magát Portóban, és egy városnéző túra sem érhet véget anélkül, hogy a látogatók kipróbálták volna a főfogásnak is beillő szendvicset.
Olvasta már cikkünket a portugálok “mennyei” süteményéről, a pastéis de Belémről?

Mitől maradunk ülve egy francesinha után?

imgur.com

Még maguk a portóiak is tisztában vannak azzal, hogy a francesinha-fogyasztást nem érdemes túlzásba vinni:

a bevett nézet szerint nem ajánlott havi kettőnél többet enni belőle.

A két szelet kenyér közé kétféle kolbász – általában érlelt linguiça, valamint sütnivaló chipolata – marhasteak vagy sült disznóhús, felvágott, valamint több réteg sajt kerül. A francia croque monsieur-vel ellentétben a szendvicset nem besamel mártás, hanem egy paradicsomos alapú, sörrel és piri-piri chilivel készülő szósz borítja. És a sornak még nincs vége: a szendvics tetejére ezek után olvasztott sajt, és gyakorta még tükörtojás is kerül, és előszeretettel tálalják sült krumplival. Egy pohár jéghideg, portói Super Bock márkájú sörrel az igazi.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS