Hirdetés
Hirdetés

Nem mondja, csinálja: Veres Istvánt, a Babel séfjét kérdeztük

SZERZŐ: DiningGuide
2020. június 30.
Jó öreg sztereotípia a székelyek szűkszavúsága, és aki járt márt Székelyföldön, tudhatja, hogy a legnagyobb mesélők, anekdotázók épp úgy ott vannak köztük, akárcsak a mondandójukat tőmondatokban közlők. Utóbbiak közé tartozik Veres István, a Babel séfje is, akiről köztudott: nem mondja, csinálja.
Hirdetés

Két nagy B határozza meg Veres István életét tavaly óta: a Michelin-csillagos budapesti Babel séfje áll a jelenlegi Bocuse d'Or csapat élén. Tavaszról október közepére tették át idén a Bocuse d'Or európai fordulóját, a Babel pedig a pandémia miatt a tervek szerint ősszel nyit újra.

Köztudottan elválaszthatatlan vagy az étteremtől, a konyhától. Milyen most a Babel nélkül?

Veres István: Őszintén szólva most még előnye is van annak, hogy szünetel az étterem, mert teljes erővel a Bocuse d'Or-felkészülésre tudok koncentrálni.

A fine dining éttermeket különösen érzékenyen érintik az idei események. A progresszív éttermek császára, a koppenhágai Noma is átállt az elmúlt időszakban hamburgerkészítésre... (Július 9-én tér vissza egyébként a "valódi" Noma.)

Ha hamburgert akarnék sütni, otthon maradtam volna a szüleimnél, Erdélyben. Én azért jöttem ide, hogy azt képviseljem, amit a Babelben és a Bocuse d'Oron csinálunk.

A karantén alatt szünetelt a felkészülés?

Le kellett állnunk, igen. Már újra folyik a felkészülés, de én ebben a fázisban most inkább csiszolgatásnak nevezem. Ami most nagyon izgalmas, hogy július 6-án teszik közzé a második alapanyagtémát. Az elsőt már több mint fél éve tudjuk, ez a fürj lesz.

Van tipped vagy elgondolásod, hogy mi lesz a második téma? Lehetséges, hogy köthető lesz a versenynek otthont adó Észtországhoz?

Halra lehet számítani, vagy pedig vegetariánus, illetve vegán alapanyagra. Nagyon szeretek hallal foglalkozni, de most jobban örülnék egy vega vagy vegán alapanyagnak. Ha olyan tengeri halat adnak meg ugyanis, ami nálunk nehézkesebben beszerezhető, az akadályozza a felkészülést is vele. Ha ez okból egyszerre kellene többet rendelni belőle, valószínűleg le kellene fagyasztani, fagyasztott hallal pedig közel sem olyan dolgozni, mint a frissel.

Az idei példátlan szituáció mennyire zavart bele a versenyfelkészülésbe (a karanténszüneten kívül)?

Itthon összességében nagyon jó a helyzet. Magyarország pont olyan komolyan veszi ezt a versenyt, mint a legjobb helyezéseket elérő északi nemzetek, vagy a versenyt megalapító franciák. Minden támogatást megkapunk a felkészülésünkhöz.

Középen Veres István / Kép forrása: Bocuse d’Or Hungary

Esélyesként tekintesz a magyar csapatra az európai megmérettetésen?

Akármilyen versenyről is legyen szó, csak úgy szabad nekiállni, hogy nyerni akar az ember. Nyilván reálisan gondolkodom magunkról, de ez is egy olyan feladat, amit nem megpróbálni, hanem megcsinálni kell.

Talán éppen a verseny után nyit ki újra a Babel. Milyen őszre-télre számítasz?

Azt gondolom, sokkal könnyebb most egy bisztrónak vagy vendéglőnek. A fine dining éttermeknek, ahol gyakran 80-20% volt az arány a külföldi vendégek javára, egészen biztosan szüksége lesz legalább egy évre a talpraálláshoz.

Sok sikert a magyar csapatnak a felkészüléshez!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram