Hirdetés

A világon nincs annyi mangalica, amennyiből kitelne az a rengeteg termék, amelyre a kereskedők habozás nélkül rávágják, hogy természetesen mangalica. Fekete Zsóka fiatal gazda segítségével most megmutatjuk, miről ismerszik meg az igazi!

Hirdetés

Fekete Zsókát nem kell bemutatnunk, hiszen már megtettük. Története egyedülálló: ő az a fiatal nő, aki harmincéves korára elérte, hogy saját mangalicafarmot vezet, és többszörösen díjnyertes termékeket állít elő. Mivel a sikersztoriban az uniós támogatásnak is jelentős szerepe volt, az Európai Bizottság szerdai rendezvényén a nagyközönség számára is bemutatták Fekete Zsókát. „Az Európai Unió széles körűen támogatja a hazai kis- és középvállalkozások fejlődését, ezt mutatja Fekete Zsóka példája is. A kisvállalkozásokban pedig óriási gazdasági potenciál van, ezért is érdemes őket további fejlődésre, fejlesztésre ösztönözni” – mondta el a rendezvényen Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.
De térjünk vissza a mangalicához. Zsóka értéket teremt és hagyományt őriz, hiszen lehetőséget ad arra, hogy mind itthoni, mind külföldi vásárlói lássák, hogy mennyire nagyszerű alapanyag a mangalica. Megkérdeztük, hogyan lehetünk biztosak benne, hogy valóban mangalicából készült terméket vásároltunk, hiszen sajnos általános jelenség, hogy az árusok mangalicaként aposztrofálják sokkal gyengébb minőségű termékeiket is.
“A Mangalicaszövetség hízóigazolást állít ki minden egyes egyed után, és a termelő, aki mangalicát árul, ezt az igazolást kell, hogy megigényelje a szövetségtől. És ennek a papírnak nem árt nála lennie, ha mangalicát árul, mert ezt a vásárlók elkérhetik. Sokan úgy vásárolnak mangalicát, hogy kimennek az állatvásárba, és vesznek egy mangalicának kinéző állatot. De hiába néz ki annak, hiszen senki sem tudja, mivel keresztezték, ha nincsen papírja. Aki megvesz egy ilyen állatot, később gyakran úgy adja el a belőle készült terméket, hogy az mangalica, de ha nem tudja bizonyítani, akkor nem az.”
Papír nélkül nehéz biztosra menni, de Zsóka azért elmondta, hogyha a hús sötét színű, szinte vadas jellegű, vörös árnyalatú és zsírral átszőtt, akkor esélyes, hogy mangalica, amely inkább kicsit zsírosabb, lágyabb szerkezetű hús.
Fekete Zsóka mangalicából készült termékeivel legközelebb április 7-8-án találkozhatunk a Lehel Csarnokban. És nyugodtan elkérhetjük a papírjait is…

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok