Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap óta pusztít a tűzvész Amerika, illetve a világ egyik leghíresebb borvidékén. A kaliforniai Napa-völgyet és környékét hivatalosan is katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.
A tűzvész eddig 23 halálos áldozatot követelt. Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, valamint számos borászat, illetve legalább 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény vált a lángok martalékává. A Napa-völgyben eddig 16 borászat semmisült meg a lángokban, a szomszédos Sonoma-völgyben tomboló lángok pedig több ültetvényhez is elzárják az utat.

martinlawrence / Instagram

Jelen pillanatban az emberek biztonsága a legfontosabb, egyes borászok azonban az evakuálási parancs ellenére is visszatérnek a birtokukra, és megpróbálják menteni, ami menthető. Nem csak a tűz, hanem a feltámadó szél miatt gyorsan szálló füst is súlyos károkat okozhat a termésben. A nem evakuált területeken éppen ezért gőzerővel próbálják begyűjtetni a tőkéken maradt szőlőt, amely az idei termés kb. tíz százaléka. Különösen a Cabernet Savignon, illetve a desszertborokhoz használt fajtákat teheti tönkre a füst, ugyanis ezeket többnyire az év végén szüretelik.
copper_pig_fine_woodworking / Instagram

Nem csak a tőkén maradt szőlőt fenyegeti veszély. Az akadozó áram-, illetve vízellátás miatt a borászok a tartályokban lévő borokért is aggódnak. Szakértők szerint a krízis valószínűleg a tüzek eloltása után is folytatódni fog, hiszen óriási károk keletkeztek az épületekben és az infrastruktúrában. A lángok mellett ráadásul a magas hő is helyrehozhatatlan pusztítást vihet végbe a szőlőtőkékben.
bryantorwalt / Instagram

Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS