Hirdetés
Hirdetés

Amikor 1933-ban Henri Bragard a családi fűszerüzlet szomszédjában lakó festő számára megtervezte az első munkaruháját, még senki nem tudhatta, hogy ezzel egy nemzetközi vállalatbirodalom alapjait rakja le. És azt sem tudjuk, hogy amikor a fia, Gilles 1976-ban – pontosan 40 évvel ezelőtt – összetalálkozott Paul Bocuse-szel és papírra vetette a Grand Chef sorozat terveit, akkor ő már sejtette-e, hogy ezzel egy máig tartó, nagy együttműködés alapjait rakja le. Paul Bocuse-nek akkor már megvolt a három Michelin-csillaga, viselte a Francia Köztársaság Becsületrendjét, és annyira megtetszett neki a Bragard-féle séfkabát – és nyilván annyira praktikusnak is találta –, hogy hordani kezdte, és ma már ez a Bocuse d’Or versenyek hivatalos viselete.
13592729_1093550294024214_1359438766925626685_n
Henri Bragard útja a szomszéd festő munkaruhájától a francia Vogézek hegyi útjain keresztül vezetett a nemzetközi sikerekig. Miután a festő igen elégedetten festegetett a szomszédja által tervezett ruhában, Henri biciklin indult neki környéknek, hogy szolgálatait felajánlja más festőknek is. A művészek közé hamarosan hentesek is keveredtek, akik számára megtervezte a Tablier de Boucher Parisient (Párizsi Henteskötényt), ami a mai napig elérhető a Bragard katalógusában.
Első üzletüket a Saulxures-sur-Moselotte-i családi házban rendezték be, ahol Henri felesége, Simone is belevetette magát a munkába, hiszen ő a párizsi szabászakadémián végzett. Ezután még 12 üzletet nyitottak a környéken, ami annak idején a francia textiles mesterségek bölcsőjének számított. Az üzlet profilja bővült, és Henri Bragard hamarosan mércének számított a gasztronómia területén dolgozók öltöztetésében.
Atelier 1947 (1)
Az alapító házaspár fia, Gilles Bragard és felesége, Monica volt az, aki később nemzetközivé szélesítette a családi válalkozást. Elsősorban a termékek prémium minőségének köszönhetően az ő idejükben lett a márkából a luxusszállodák konyháinak szinte kötelező darabja, és kezdett kialakulni a Bragard-termékek haute-couture imidzse.
Ezt koronázta meg a Paul Bocuse-szel való találkozás: 1976-ban tervezte meg Henri Bragard a Grand Chef kabátot, amit Paul Bocuse egyből hordani kezdett – nem is kellett több, hogy a ruhadarab a séfkabátok trónjára kerüljön. Később Paul Bocuse kérésére került a kék-fehér-piros nyakhímzés a kabátokra, amit csak a legjobb francia szakácsok érdemelnek ki. A ma kilencvenéves Paul Bocuse azóta csak Bragard-kabátban jelenik meg, és ez a róla elnevezett verseny – és más nemzteközi szakácsversenyek – hivatalos öltözete is, valamint a nagy nemzetközi szállodaláncok konyháiban is ebben sürgölődnek a szakácsok.
További info ITT.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS