Hirdetés

Az már bizonyára senkinek sem újdonság, hogy március 26-án egy budapesti gálaeseményen mutatják be a 2018-as európai Michelin-kalauzt. Ennek kapcsán több, mint száz nemzetközi séfkiválóság érkezik/érkezett Magyarországra, akik közül többen három Michelin-csillagos éttermet képviselnek.

Hirdetés

A rendezvénysorozat nulladik napján, vasárnap, a Belvárosi Piacon tartott Michelin csillagos Mesterkurzus elnevezésű eseményen már láthattak néhány igazi nagyágyút az érdeklődők, ráadásul munka közben, együtt dolgozva egy-egy Michelin-csillagos magyar séffel. Ott volt az eseményen Sang Hoon Degeimbre (Belgium), a két csillagos L’air du temps étterem séfje, Arnaud Lallament (Franciaország), a három csillagos Tinqueux-ből, a Dining Guide “nagy öregje”, Nicola Portinari, a kércsillagos La Peca étterem olasz séfje, valamint Dani Garciá Spanyolországból, a nevét viselő két csillagos étterem séfje. A mesterkurzuson Palágyi Eszterrel, Pesti Istvánnal, Sárközi Ákossal és Széll Tamással párban alkottak lenyűgöző fogásokat.
A mesterkurzuson olyan hazai alapanyagokkal dolgoztak a séfpárosok, mint például a kacsamáj, a tokhal, a ponty és a nyúl, valamint a káposzta vagy a cékla. Széll Tamás és Nicola Portinari telefonon egyeztették a közös fogásukat, elmondásuk szerint azonban akkora volt az összhang, hogy két beszélgetésből ki is ötlötték az egészet. Pesti István és Sang Hoon Degeimbre az eseményt megelőző napon alaposan összepróbálták kacsamájas tányérjukat. Palágyi Eszter és Arnaud Lallament emailben egyesítették tudásukat, akárcsak Sárközi Ákos és Dani Garciá. Az mesterkurzuson több, mint száz szakácstanuló is részt vett, akik közelről figyelhették, mit csinálnak a “nagyok”.


És ez csak a kezdet. A gálaeseményre visszaigazolt többek között Massimilano Alajmo, minden idők legfiatalabb három Michelin-csillaggal értékelt séfje, aki az olaszországi La Calandre étteremből érkezik.
Ugyancsak a listán van Elene Arzak a legendás három csillagos Azrak étteremből, Baszkföldről. Szintén Baszkföldről és szintén három csillagos étterem képviseletében érkezik Eneko Atxa Azurmendi.
A listán van Enrico Cerea is, akit nálunk már szintén felesleges lenne bemutatni. A Dining Guide Top100 Étterem kalauz idei ítésze a Da Vittori étterem képviseletében érkezik, amely három Michelin csillaggal büszkélkedhet.
Szintén várható Rasmus Kofoed, a koppenhágai Geranium alapítója, amely az egyetlen három Michelin csillagos dán étterem. Kofoed valószínűleg már nem szorul guide-ra itt Budapesten, hiszen Széll Tamás és a magyar csapat egykori tanácsadója rengeteg időt töltött már nálunk.
Várható Heinz Reitbauer is a közeli Steirereck étteremből is. Az osztrák Michelin kedvenc két csillaggal rendelkezik. A listán még számos igazi séfkiválóság szerepel, olyan nevek, amelyeket nap mint nap írunk le a Dining Guide hasábjain is.
A legnagyobb kérdés persze az, hogy mi lesz hétfő este. A gálaeseményen bemutatják a 2018-as európai Michelin-kalauzt, és öt ország itt helyben fogja megtudni, hogy mely vendéglátóegységeike kaptak, tartottak meg, vagy ne adj isten vesztettek el Michelin-Csillagot.
 
 
 
 
 
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS