Hirdetés

Legfőképp a városlakóknak lehet nagy kaland az eperszedés. Természetközelben lenni, örülni a tavasznak – a pirosló gyümölcsökért még szívesen hajolgat is az ember. Napokon belül nyitnak a hazai “szedd magad eperföldek! Összegyűjtöttük, merre érdemes tájékozódnunk. 

Hirdetés

A saját kerttel – vagy csak saját eperültetvénnyel – nem rendelkező eperbarátok leporolhatják a kis kosárkáikat: idén május 11. és 20. között számíthatunk a szedd magad eperföldek nyitására. Az árak várhatóan 500 és 550 forint körül alakulnak kilónként, tíz kilogramm fölötti mennyiségnél kicsivel kevesebb, mint 500 forintot kell fizetnünk kilónként. A legtöbb helyen kosárkát vagy vödröt is vásárolhatunk pár száz forintért, de a környezetbarát megoldás persze, ha hozunk magunkkal.

Bryan Burgos / Unsplash.com

Tanácsok eperszedőknek:

  • Ne felejtsük el szedés előtt lemérni a kosarunkat, vödrünket!
  • Minél előbb érkezünk, annál kellemesebb klímában munkálkodhatunk. A délelőtti órák a legideálisabbak.
  • Tudakozódjunk, hogy a házirend szerint szabad vagy tilos-e szedés közben falatozni az eperből.
  • Próbáljuk a kosárba nem dobálni az epret, hiszen igen sérülékeny gyümölcs.
  • Az érett szemek szedésére szorítkozzunk!
  • Ne tépjük tövestől…
  • …viszont kocsánnyal és a csészelevelekkel együtt szedjük le az epreket!
  • Ha megoldható, ne halmozzuk túl magasra a gyümölcsöket, hogy ne nyomódjanak meg.
  • Csak annyit mossunk meg, amennyit meg is eszünk.

Az Epersziget holnap, azaz május 11-én már meg is nyitja földjét a szorgalmas szedőknek. Akinek elérhető távra van, Szolnok-Szandaszőlős, péntektől már szüretelhet. Szombattól pedig a Kecskemét melletti Szarkás tanyán indul az akció a Hírös Eper földjén.

Farsai C. / Unsplash.com

Az Eperföld csapata öt eperföldet ajánl. Egyelőre a budakalászi, az érdi, a pomázi és a két solymári helyszín is zárva, de a legelső nyitásig már csak május 13-a, vasárnapig kell várnunk. Szigetszentmiklóson viszont idén nem lesz szedési lehetőség.
Az Eperország Győr-Moson-Sopron megyébe kalauzol. Összesen öt eperföldön eprészhetünk, várhatóan május 20-ai kezdettel. A helyszínek: Győrszemere, Vámosszabadi, Mosonmagyaróvár és két föld Rajkán.
A Gyümölcsvadász oldal megyénként mutatja a gyümölcsszedési lehetőségeket: az eper-földieper címke lesz a befutónk.
A Szeddlemagad.hu oldalon az eperre keresve pedig az eddig felsoroltakon kívül további több tucat helyszínt fedezhetünk fel!
Veeterzy / Unsplash.com

 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS