Hirdetés

Fásalma és faalma néven is fut ez az egzotikus gyümölcs, ami romlottnak, szinte rohadtnak tűnik, pedig nem az: így kell kinéznie frissen, éretten. Ritkán használt neve, az elefántcitrom egészen találónak tűnik rá.

Hirdetés

Az Indiában, Srí Lankán és Indokínában honos fa 5-10 centiméter nagyságú bogyókat terem. A jókora bogyók héja fás és barna foltos, ezeket felnyitva juthatunk hozzá a barna színű, kissé ragacsos állagú gyümölcshöz.
A fásalma, ha küllemében nem is, ízében már megmutatja, miféle családból származik. A rutafélékhez tartoznak ugyanis a citrusfélék is, amelyekkel leginkább rokonítható (latin neve is Limonia acidissima). A fásalma húsa lehet egészen édes és savanykásabb is, utóbbi esetén a helyiek gyakran csak kettétörik a bogyót, megcukrozzák és kikanalazzák a gyümölcshúst a héjból.
A pektinben gazdag pépes belsőt fel is dolgozzák: frissítő italok, szirupok és chutneyk kedvelt alapanyaga. A fa leveleinek és termésének gyógyhatást tulajdonítanak, templomok kertjébe is szívesen ültetik, Shiva tiszteletére. Ronda és finom, sőt még jótékony is.
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS