Hirdetés
Hirdetés

A Balatonon végre igazán értelmet nyer a Pancs szó: a budapesti Élesztőház udvarán megismert Pancs Gasztroplacc nyáron Badacsonytomajon is kipróbálja magát. A csapat ambiciózus tervekkel érkezik a Balatonra: heti két piacnapban gondolkodnak. Vajas Balázs szervezőt is elcsíptük a nyitás előtt pár szó erejéig.
Nincs egy éve, hogy a Tűzoltó utcai Élesztőház udvarán felbukkant a Pancs, és élettel telt meg ez a vasárnap napközben egyébként üres tér. Az őstermelőkön és a kézműves termékeket kínáló árusokon kívül minden héten van egy meghívott vendég is, főzés, társasági élet, fröccsözésbe torkolló piacozások – tényleg szerethető kezdeményezés.

Fotó: Szindbád – Food stylist: Iklódi Dóri

Májustól szombatonként a Pancs árusai közül többen a Belvárosi Piacon is elérhetőek, de itt az volt a benyomásunk, hogy kevésbé tud érvényesülni a Pancs hangulata és az egész koncepciója. A két budapesti helyszín után most Badacsonyban is készül megvetni a lábát a Pancs – a szervezők folyamatosan várják a Balaton-felvidék termelőinek becsatlakozását.
A mai induláskor kint találjuk a Búzalelke Pékességet (Kovács Beával nemrég készített interjúnk itt olvasható), a Balatonfűzfőhöz közeli Szamarasház Sajtműhelyt, a Gombsajtot Csokonyavisontáról és a Csöglei sonkát is. A saját bőrükbe varrva érlelt Csöglei liba- és kacsasonkáknak az elmúlt egy évben saját kis rajongótábora lett az Élesztőházban. A Balaton-felvidéki Biogold hidegen sajtolt olajokat, a Csiki Méhészet a szintén nem messzi Pétfürdőről hoz mézeket.

“A termelői piac adja az alapját az eseményeknek, de a Pancs egy izgalmas, folyton változó közösségi tér is. A fővárosban több start-up vállalkozás nőtte ki magát a szárnyaink alatt, és számos virágzó kapcsolat is született a majdnem egy év alatt. Badacsonyban 15 termelővel szeretnénk indulni, és itt újdonság, hogy iparművészeket, kézműveseket is várunk a térségből. A környéken termelő gazdák megismerését kiemelten szeretnénk támogatni a piacon való részvétel lehetőségével.”
És hogy a budapesti piacozásokhoz hasonlóan lesznek-e programok? “Az Élesztőben minden hónapnak van egy tematikája, együtt főzünk, fröccsözünk és gondolkodunk a magyar gasztronómiáról. Badacsonyban mindezt a térség borászaival tesszük majd. Az első hónapot ugyanis A két jó barát meg az Anti indítja.”
Csütörtök délutánokra és szombat délelőttökre tervezik a piacozást, a Kishableány és a Pláne Badacsony közötti területre, a Balaton-parttól csupán pár száz méterre, úgyhogy ha komolyan vesszük a pancsolást, előtte-utána csobbanhatunk is. A badacsonyi Pancs ma indul.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS