Hirdetés

Szabadfi Szabolcstól (Panificio il Basilico) érdemes megkérdezni olykor, mi újság, ugyanis legalább olyan hőfokon ég, mint a kemencéi. Most is csak egy ártatlan hogy vagy?-nak indult, majd gyorsan kiderült, hogy hamarosan ismét szurkolhatunk neki. Szabi és az ő kovásza átszelik az óceánt, ahol 60 pizzasütő mérkőzik meg a világ minden tájáról.

Hirdetés

Amikor tavaly tavasszal Szabolcs Pármában járt a Campionato Mondiale Della Pizza versenyen, és az összesen 730 induló között a 48. helyezést érte el, kissé fanyarkásan jegyezte meg, hogy “én nem 48. szeretek lenni”. Persze kelet-európaiként egy többségében olasz indulókat felmutató versenyen ez közel sem elkeserítő eredmény – Szabolcs is inkább kihívásnak vette a dolgot, mondhatjuk, hogy nála versenyzés közben jön meg az étvágy…

Versenypizza vaddisznósonkával, sütőtökkel, ehető virággal

Pármában megismerkedett Graziano Bertuzzo pizzasütőmesterrel – egyben világbajnokkal –, aki házigazda volt a bajnokságon, és elismeréssel nyilatkozott Szabolcs sütőtökös pizzájáról. Szabolcs pedig nem volt rest kiaknázni ezt a szakmai kapcsolatot, és nemsokára Caorléban találta magát, ahol egy háromnapos egyéni tanfolyam keretében képezte tovább a mester, akinek a saját helyén egyébiránt naponta 6-800 darab pizza készül. A képzés, amelyen külön kovászolómester is okította Szabit, pedig ugyancsak inspirálóan hatott a Bazsalikomos Pékság atyjára.
Ősszel Milánóban állt újra rajthoz (kemencéhez), újabb bajnokság következett, ahol Szabolcs az ugyancsak biztató 18. helyen végzett. Jól pontozták a kreativitását: “Milánóban hamis szarvasgombát hoztam létre, ami nagyon tetszett a zsűrinek. Magyarországról, Velemről származó szelídgesztenyét főztem meg, áfonya-redukcióban kihűtöttem, egyszóval jócskán átdolgoztam” – hát így került a méregdrága luxustermék gesztenyéből készült mása a pizzára.
A milánói versenyszereplés hozta a lehetőséget, hogy idén tavasszal egy amerikai világversenyen is megméresse magát. Legyünk büszkék Szabolcsra: az egyetlen pizzasütőként fog versenyezni kint egész Kelet-Európából. A Las Vegasban rendezett expón összesen 60 pizzás mérkőzik meg a nagyvilágból, Szabi pedig természetesen javában készül a március 19. és 22. között zajló versenyre.

“Csinálhatsz a verseny kedvéért bármilyen agyament pizzát, az mindig szempont, hogy készíthető-e majd komolyabb mennyiségben egy étteremben is. Ugyanilyen fontos az ízek és az alapanyagok harmóniája, valamint az innováció is a pontozásnál.”

És hogy vajon más szempontok számítanak egy amerikai és egy olasz versenyen? Szabolcs először is húsmentes pizzában gondolkodik. “Nem lettem vega, de most ez a koncepcióm. Zöldségekkel érdekessé tenni a pizzát, mégpedig nem különösebben szokatlan zöldségekkel, de különlegesen használva őket.”

“Á! Egészen más a felfogásuk a pizzáról az amerikaiaknak. Hónapok óta tesztelek egy különleges tésztafajtát, amelynek az lesz a lényege, hogy kívülről vastagnak tűnik, de valójában egy vékony pizzát fogok készíteni. Ahogy beleharap az ember, akkor érzi meg, hogy a külseje roppan, ahogyan kell, belül viszont levegős a tészta.”

“Nem lesz egyszerű a háromnapos készítési eljárást sem megvalósítani a tengerentúlon. Szőlőből és almából is kísérletezem erjesztéssel a kovászhoz. Csak a kovász érlelési folyamata 9 napot vesz igénybe. Amikor aztán elkészül az előtészta, egy napig pihentetem, majd másnap megcsinálom a végleges tésztát, amit dagasztás után 12 órával lehet kigombócolni, majd megy be a hűtőbe, ahol 24 órát kell pihenni. Nagyon fontos, hogy elég időt kapjon a tészta az érésre, mert ettől válik kíméletessé a gyomor számára, ennek köszönhetően nem lesz az a kellemetlen túltelítődés érzése az embernek, amit a nem minőségi pizzák fogyasztása után érzünk.”
Éreztünk már ilyet mindannyian. Drukkoljunk is mindannyian Szabolcsnak az amerikai bajnokságra!
Köszönet Szindbád, az Utazónak a képekért!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS