Hirdetés

Danny Meyer, aki harminc éve vendéglátással foglalkozik és 11 sikeres hely vezetője úgy döntött, lezárja a borravavaló-kérdést, november közepétől megszünteti éttermeiben.

Hirdetés

Meyer inkább megemeli az árakat, ezáltal a dolgozók bérét is, mondván, hogy így sokkal kiegyenlítettebbek lesznek a fizetések. A New York-i Gramercy Tavern és az új két Michelin-csillagos The Modern (Meyer két étterme a 11 közül) is követik az új rendszert. Meyer szerint a borravaló intézménye sokat változott 30 év alatt: eleinte az volt a funkciója, hogy a vendégek így jutalmazzák a kiváló kiszolgálást, vagy éppen jelezzék, ha valami nem volt rendben.
Nézzék, a Kutyaszorítóban vonatkozó jelenete tökéletesen összefoglalja a problémát. 18+, ugye.

Az átlagos amerikai vendégek szokásai viszont annyiban változtak, hogy nagyjából ugyanannyi borravalót adnak akkor is, ha elégedettek voltak, és akkor is, amikor egyáltalán nem. A felszolgálók fizetése így akár a kétszerese is lehet annak, amit egy szakács vagy egy konyhai kisegítő megkeres, a vendéglátás pedig csapatmunka, az ilyen különbségek csak feszültséget szülnek vagy épp elveszi a szakácsok kedvét a munkától.
Néhány hete írtunk arról, hogy a Jamie’s Italian UK összes éttermében új borravalórendszert vezettek be, ami hasonló elvet követ: az egyenlő bérezés/jutalmazás a cél, csak pont a dolgozók nem örülnek neki. 2% illetéket kell fizetniük a felszolgálóknak minden műszak végén a kártyás vásárlások borravalóiból, függetlenül attól, mennyit kaptak. Ez nem túl szofisztikált megoldás, szép kis botrány is lett belőle.
Meyer ehhez képest veszi az átlagos borravaló mértékét (21%), annyival megemeli az árakat, amiből megemeli a béreket, a vendég pedig pont annyit fizet majd, amennyit borravalóval együtt hagyna ott az étteremben. Aztán majd kiderül, a vendégek is örülnek-e majd az új rendszernek.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS