Articsóka. Az articsóka is virág, mégpedig az őszirózsafélék családjába tartozik. Az olasz és a francia konyhából nem hiányozhat, a bimbó vastag sziromleveleit esszük.
Bazsarózsa. Szirmait a középkortól kezdődően használják italokban, puncsokban, limonádékban és teákban. Ilyen formában elsősorban Kínában népszerű, de használhatjuk salátában is.
Begónia Nyersen és főve is ehető, de mivel a legtöbb fajtája termesztett és be van permetezve, ezekkel vigyázni kell. Nagyon jó gyümölcssalátákba és sorbet-ba keverve.
Cukkinivirág. Itthon kidobjuk, Olaszországban fizetnek érte, hiszen a mediterrán konyha népszerű és különleges fogása: különbözőképpen töltik, és bő olajban kisütik.
Édeskömény. Az édeskömény nagy, sárga, ernyős virágával finom, ánizsos ízt adhatunk az ételeinkhez.
Fokhagyma. Virága – a vöröshagymáéhoz hasonlóan – ehető és ízletes, és további ízeket ad a salátánkhoz.
Grapefruit A citrusfélék virága nagyon ízletes, de annyira erős az ízük, hogy csak óvatosan használjuk, különben eluralják a többi ízt.
Hibiszkusz. A hibikusztea jól ismert, de maga a virág is ehető, így csodaszép dísze lehet salátáknak, édességeknek
Ibolya. Édes íze miatt gyümölcssalátákba, tortákba, édességekbe tehetjük akár nyersen, akár kandírozva, de limonádékat vagy gyümölcsös koktélokat is feldobhatunk pár ibolyaszirommal.
Jázmin. Ne csak a jázminteára gondoljunk: a jázmin virága különleges édes ízt ad a desszerteknek.
Körömvirág. Sok gyógynövény van, amelynek a virága is ehető, sőt kifejezetten egészséges is, ezek közé tartozik az élénksárga, kicsit borsos és pikáns ízű körömvirág is.
Levendula. Rengetegféleképpen használható a konyhában is, édes és sós ételekbe egyaránt. Ízesíthető – és díszíthető – vele sütemény, lekvárok, marhahús, különböző mártások és tejsodók, de a bort sőt a pezsgőt is feldobhatjuk vele.
Narancs Mint minden citrusfélére, a narancsra is vonatkozik, hogy erős ízű virágát óvatosan használjuk, különben eluralja a többi ízt.
Muskátli. A szerény muskátli nagyon sokféleképpen felhasználható: az omlettől a semifreddóig, a bortól a likőrig sok mindenbe tehetjük, de sajttál mellé is felszolgálhatjuk, ehető díszként.
Orgona. Csodálatos illatával és enyhe ízével kitűnő kísérője lehet salátáknak és gyümölcssalátáknak, de tésztás fogásoknak is. Szív alakú leveleit pedig a spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyaszthatjuk.
Rózsa. Az egyik legkedveltebb és a konyhaművészetben leggyakrabban felhasznált virág, elsősorban süteményekbe, tortákba teszik. De egy pár rózsaszirom egy egyszerű salátát is izgalmassá tesz.
Sarkantyúka Szintén nagyon gyakran találkozhatunk vele ételek kísérőjeként és ízesítőjeként: élénk színe, édes, kicsit fűszeres íze és sokoldalú felhasználhatósága tette népszerűvé.
Szegfű. Leginkább likőrökhöz használják, de édes, fahéjra emlékeztető ízű szirmai ennivalókba téve is nagyon jók, sőt nem is csak édességekben, hanem például rizottóban is.
Tulipán. Íze kicsit az uborkáéra emlékeztet, szirmait akár chipsként fogyasztva ropogtathatjuk.
Vöröshagyma. Akárcsak a fokhagyma virága, a vöröshagymáé is ízletes és ehető, a termés ízénél némileg enyhébb változatban hozza a hagymaízt.
Zsálya. Magánál a fűszernél enyhébb, de így is karakteres ízű virágcsemege.
Forrás: finedininglovers.com