Hirdetés

A koktélokat ki ízbomba, ki édes mivoltuk, ki szertartásosságuk miatt kedveli, de valljuk be, az ütősségük is vonzó lehet egy-egy este alkalmával. Becsapós műfajról van ugyanakkor szó, mivel sok esetben igen magas a keverékek alkoholtartalma, amely nem feltétlenül érződik a mixtúrákon. 10 koktél következik, amelyeknél legyünk résen!

Hirdetés

Az alábbi koktélok esetében nem árt az óvatosság, mivel az alkoholtartalomnak köszönhetően könnyen macskajaj lehet a vége. Ezek a mixek magas szeszfokú alkoholból készülnek, kevés alkoholmentes hozzávalóval, így padlóra küldhetik a legedzettebb iszogatókat is. Érdemes utánajárni annak is, hogy mit mondanak a szakértők az optimális alkoholfogyasztásról. A drinkaware.co.uk oldala szerint a férfiak számára legfeljebb 3-4 egységnyi, míg nők számára 2-3 egységnyi alkoholbevitel javasolt. Egy egység 25 milliliter szesznek felel meg. Ezt tartsuk szem előtt, mielőtt/miközben nagy ereszdelahajamat csapunk.

Ivan Cortez / Unsplash

Zombie: nomen est omen

Donn Beach kavarta ki az 1930-as években a bársonyos, gyümölcsös jegyekkel teli koktélt, amelyet eredetileg melegítve szolgáltak fel. Sokáig hét lakat alatt tartották a receptet, de a Sippin’ Safari c. könyvben publikálták az eredetit, amely szerint háromféle rum, limelé, falernum szirup, Angosztura-keserű, Pernod ánizslikőr, gránátalmaszirup, valamint fahéjszirup és grapefruitlé elegyéből összeálló Don’s Mix keveréke teszi a Zombie-t.

Zombie – khoupernicus / Instagram

A végeredmény olyan erős, hogy egyes éttermekben a vendégek legfeljebb kettőt guríthatnak le a koktélból.
Mi teszi bitang erőssé?
A háromféle rum 40, a Perno szintén 40, az Angosztura-keserű pedig 44,7 alkoholszázalékot tartalmaz.

A mit sem sejtető Jungle Juice

A „dzsungellé” friss gyümölcsökből készül, amelyeket éjszakára gabonaszeszbe áztatnak. Ezt követően puncsszerű formában adják a mit sem sejtő vendégek kezébe. Az alkoholszint csökkentése végett az elegyet fellazíthatjuk egy kis limonádéval, de ez szentségtörésnek számít. Szakértők szerint onnan tudjuk, hogy egy jól elkészített Jungle Juice lapul a kezünkben, hogy nem érezzük rajta az alkoholízt.

Jungle Juice – tiltbar / Instagram

Mi teszi bitang erőssé?
Az egy liter, 95%-os gabonaszesz.

Death in the Afternoon by Hemingway

A pezsgő és abszint veszélyes táncát fedő, költői névvel illetett koktélt Ernest Hemingway jegyzi, éppen ezért a Hemingway pezsgője néven is ismert. Egy 1935-ös koktélkönyvben tűnik fel az eredeti receptet, amit maga az író adott közre: „Öntsünk egy adagolópohárnyi abszintot egy pezsgős pohárba. Adjunk hozzá annyi jeges pezsgőt, ameddig színe tejszerűen opálos nem lesz. Igyunk meg ebből három-öt adagot szépen lassan”. Ez az ital ritkán bukkan fel koktéllapokon, de kérésre elkészítik.

rowenachetty / Instagram

Mi teszi bitangerőssé?
A 45 alkoholszázalékos abszint és a 12 alkoholfokos pezsgő.

A huncut nagynéni: Aunt Roberta

Egyesek szerint Robert néni felel a Föld egyik legerősebb koktéljáért, amelybe csak és kizárólag különféle alkohol tartalmú italok kerülnek, semmi más. De ki az a Roberta néni? A fáma szerint egy rabszolgatartó vegyes bőrszínű lánya keverte ki a koktélt az 1800-as években Alabamában. A történet szerint Roberta elmenekült bántalmazó otthonából, prostituáltnak állt, aztán illegális lepárlót nyitott, ahol ezt az italt kínálta mindazoknak, akik alkoholba kívánták fojtani bánatukat.
Mi teszi bitang erőssé?
A 40 fokos gin, vodka, brandy és áfonyalikőr, valamint a 45 fokos abszint.

Orosz módra: Nicolashka

Egy könnyed ital vacsora után? Az orosz Nicolashka két felesnyi vodkát, instant kávét, citromot és cukrot tartalmaz, és mint olyan, jól csúszik étkezés után. Az eddigiekkel ellentétben a név egy veszélyes szertartást takar. Az oroszok először a citromot, a cukrot és a kávét a szájukba teszik, majd leöblítik egy adag vodkával. Nem nyelik rögtön le, hanem a szájukban tartják egy kis ideig a „koktélt”. Ezt követi a második vodka.

Nicholska – bluesol / Instagram

Egyszerűnek hangzik, de egy rendkívül erős italról van szó, ugyanis a szájban tartott alkohol könnyebben bejut a véráramban. Meglehet, hogy az alkohol lassítja a vérkeringást, a koffein a citromban található C-vitaminnal és a cukorral keverve viszont fokozza a keringést, így az alkohol sokkal gyorsabban eljut az agyba.
Mi teszi bitang erőssé?
A 40 alkoholszázalékos vodka.

Sazerac, New Orleans „hivatalos” itala

Sok verzió létezik erre a koktélra, de a szakértők a The Bartender’s Black Book c. szakbibliára esküsznek. A recept Peychaud’s Bitter keserűért, rozswhisky-ért és némi cukorért kiált. A koktélt a hűtött üvegbe kerülő abszintbevonat igazán ütőssé varázsolja. Minél erősebb whisky kerül a pohárba, annál halálosabb lesz a végeredmény.

Sazerac – smheffern / Instagram

Mi teszi bitangerőssé?
A 80 alkoholszázalékos rozswhisky.

Koktél, rum, Malibu: Caribou Lou

Egy könnyen hörpintgethető, éppen ezért becsapós ital, mivel észrevehetetlenül felönthetünk tőle a garatra. A recept titka: 151 rum, ananászlé és Malibu. A 151 rumnak magas az alkoholtartalma, így a semleges ananászlével keverve alattomos jószág.
Mi teszi bitang erőssé?
A 75,5%-os 151 rum és a 35%-os Malibu.

A megtévesztő tea: Long Island Ice Tea 

Az egyetemi bulik kedvence a Long Island Ice Tea, amely nem kevesebb, mint ötféle alkoholt tartalmaz. A gin, a vodka, a tequila, a rum és a Triple Sec likőr elegye alkotja a koktél alapját, amelyet cukorszirup, citrom- vagy limelé, illetve némi Coca-Cola tesz fogyaszthatóvá.

Long Island Ice Tea / Wikihow

Mi teszi bitang erőssé?
Mind az öt alapalkohol 40%-os.

Add tovább! Bone Dry Martini

A koktélvilág egyik matuzsáleme ginből vagy vodkából készül, némi vermut hozzáadásával. Amennyiben kihagyjuk a vermutot a koktélból, akkor egy koktélra már kevéssé emlékeztető, „csontszáraz” martinit kapunk. A Pass the Bottle (azaz „add tovább az üveget”) néven is ismert, amely igen sokatmondó.

Bone Dry Martini / Twitter

Mi teszi bitang erőssé?
A 40 alkoholszázalékos gin vagy vodka.

És végül a trendi Negroni

A napjainkban igen divatos Negroniról elsőre talán nem is az erőssége jut eszünkbe. Pedig a klasszikus olasz koktélt gin, Campari és édes vermut keveréke alkotja. Az alkoholmix magától értődő módon fejbe tud vágni, így nem árt az óvatosság. Az egyetlen alkoholmentes hozzávaló a díszítésül szolgáló narancs (vagy narancshéj), amely lendületes zamatot ad a kellemesen keserű koktélnak.

Negroni / Youtube.com

Mi teszi bitang erőssé?
A 40%-os gin, a 25%-os Campari és a 15%-os vermut.
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS