Hirdetés

Sokan a spanyol tapas, mások az amerikai happy hour hagyományához hasonlítják, az aperitivo mégis valami egészen más. Egy évszázadra visszanyúló tradíció, amely mára szerves részévé vált kultúránknak és jól meghatároz minket, olaszokat. Hiszen mivel tudnánk jobban megalapozni egy jó vacsorát, ha nem válogatott finom falatokkal és némi aperitiffel, vagy ahogyan mi hívjuk, aperitivóval?

Hirdetés

A koraesti órák nálunk egyet jelentenek az aperitivóval. Legyünk otthon, vendégségben vagy egy bárban, trattoriában vagy étteremben, nagyjából este hat és nyolc óra közé tehető az aperitivo, vagyis az elővacsora ideje. Ilyenkor nagy tányér ételek helyett falatok kerülnek az asztalra, amikhez kesernyés ízű italok és visszafogottabb, savas koktélokat iszunk – természetesen azért ezeket, hogy meghozza az étvágyunkat. Maga az aperitivo szó is a latin nyit szóból ered, szóval ez is utal az este „megnyitó” hangulatára. Azt talán külön mondanom sem kell, hogy az aperitivo mellől nem maradhatnak el a jó beszélgetések sem.

Dave Lastovskiy / Unsplash

Az aperitivo fővárosát Észak-Olaszországban keressük

Az az igazság, hogy a vélemények megoszlanak arról, honnan is eredeztetjük a modern aperitivo műfaját. Egyesek szerint Torinóban kezdődött minden, amikor Antonio Benedetto Carpano kikeverte a vermutot 1786-ban. Azt állította, hogy az ő fűszeres likőrbora kiváló étvágygerjesztő, ráadásul a vörösbornál sokkal ideálisabb ital a hölgyek számára (hogy miért, azt homály fedi).
Más nézetek szerint viszont majdnem száz évvel később, 1860-ban történt, hogy Gaspari Campari Milánóba költözve kávézót nyitott, ahol felszolgálta saját találmányát, az azonos nevű Campari likőrt. Ugyanakkor a keserű italokat kísérő falatozás hagyománya az 1920-as évek környékén vált tényleges rítussá Milánóban, amit emiatt az aperitivo fővárosának is nevezünk.

tonnelet / Instagram

Ebből is látszik, hogy az aperitivo észak-olasz szokás, de dél felé vándorolva – főleg a félsziget közepén – is megtalálható: Róma, Firenze, Torinó és Nápoly egyaránt rákapott a trendre attól függetlenül, hogy a milánóiak szenvedélyesen magukénak vallják a „tulajdonjogot”. A nagyobb városok éttermeiben és hoteljeiben szinte biztosan belefuthattok egy-egy közös aperitivózásba.

A könnyed italok ideje

Az életet élvezni kell! Természetesen nem azért iszunk, hogy jól becsípjünk, ezért aperitivo idején csak könnyedebb italokat és koktélokat találunk az emberek kezében. A bevett ital régiónként eltérhet, de jellemzően Aperol vagy Campari alapú koktélokat iszogatunk.

Negroni Sbagliato – campariuk / Instagram

Népszerű a Campari szódával és vermuttal kevert változata, az Americano, de szerepel még az „itallapon” többek közt az Aperol Spritz, illetve a Campari, gin és vermut fűtötte klasszikus Negroni is, ami az ütősebb koktélok közé tartozik, de egy pohárral belefér az aperitivóba is. Ha ez túl erős lenne, akkor próbáljátok ki a kicsit visszafogottabb Negroni Sbagliatot (magyarul félresikerült negroni) , amelybe gin helyett prosecco kerül. Az elmúlt évtizedekben elterjedtek a korai vacsorákon az olasz fehérborok és habzóborok is, és a pezsgő és prosecco is játszik. A lényeg továbbra is a savak! A sör is opció lehet, bár ez sok olasz szemében szentségtörésnek számít.
giuseppe_albera / Instagram

És azok a bizonyos falatok

A bárokban és éttermekben általában kétféle módon terítenek meg az aperitivóhoz: hidegtálat kapunk sajttal, olajbogyóval, füstölt sonkával, kolbásszal, szalámival, magvakkal, esetleg szendvicsfalatkákat az italunk mellé (ilyenkor italonként kell általában fizetni), de az is lehet, hogy az adott hely gazdag svédasztallal készül, és arról válogathatunk.
Attenzione! Ilyenkor tényleg a falatozáson van a hangsúly, nem azon, hogy jól lakjunk. Ettől függetlenül quiche, pizza vagy akár kisebb adag tészták is felbukkannak az aperitivo ételei között, főleg a fiatalok és a turisták miatt, akik ilyenkor sokszor a vacsorát is le akarják tudni.
Szerintem nem erről szól az aperitivo, szóval azt javaslom, hogy mint mindig, ebben is figyeljétek a helyieket!

ania_novi / Instagram

Aperitivót vagy apericinát is tarthatunk!

Ha házhoz megyünk, vagy mi magunk szervezünk egy esti összejövetelt, akkor nagyon fontos, hogy időben érkezzünk az aperitivóra, hogy ne sértsük meg a házigazdát. Az elővacsora az első vendég érkezésével kezdődik. Ha több és laktatóbb fogásokkal készülünk, akkor azonban aperitivo helyett apericina néven emlegessük az eseményt.

forkandshaker / Instagram

Az aperitivo tehát igazából egy társasági bemelegítés az esti vacsora előtt. Elő a proseccóval, dőljenek a buborékok, rakjunk be zenét és induljon az este egy kis dolce far niente, vagyis édes semmittevés hangulatban.

Köszönöm, hogy elolvastátok,
és ne feledjétek, hogy olaszul l’enni jó!
Gianni

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS