Hirdetés

„Egy kicsit félek, de a félelemből bátorságot kovácsolok” – fogalmazott közvetlen egyszerűséggel a verseny kapcsán az idei győztes, aki Japánból érkezett a milánói döntőre.

Hirdetés

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a fiatal szakácstehetségeket felkutató világversenyt. A korábban 2015-ben és 2016-ban megrendezett megmérettetésre 30 éves kor alatt lehet jelentkezni, és minimum 1 év munkatapasztalatra van szükség commis, chef de cuisine, chef de partie vagy sous chef pozícióban. A verseny menete úgy néz ki, hogy a regisztrációt követően elkészül egy shortlist, amelynek tagjai régiós selejtezőkön csapnak össze. A kelet-európai térség indulójaként Magyarországról idén két ifjú szakács is bejutott a régiós elődöntőbe: Botos András, a székesfehérvári Diófa Étterem sous chefje, és Sándor Rodrigo, a szegedi Sanzon Étterem chef de partie-ja. A zsűri, amelyben Wolf András is helyet kapott, az alábbi öt szempontot tartotta szem előtt az értékelés során: hozzávalók, ügyesség, újító jelleg, szépség és üzenet. A régiót végül a gdanski White Rabbit séfje, a lengyel Marcin Popielarz képviselte a döntőben.

A rangos díjról a némi humorral „a hét bölcsként” is emlegetett nemzetközi séfzsűri, azaz Dominique Crenn, Margarita Fores, Virgilio Martinez, Ana Ros, Annie Feolde (a firenzei három Michelin-csillagos Enoteca Pinchiorri séfje), az ausztrál Brett Graham (a két Michelin-csillagos The Ledbury séfje) és a francia Paul Pairet (hozzá köthető többek közt a szingapúri három csillagosUltraviolet) döntött. 
A kétnapos intenzív versengést követően a grand finálé zsűrije döntött: Jasuhiro Fudzsio vehette át május 12-én a legjobb fiatal séfnek járó díjat. A régiós elődöntőket követően 21 ifjú séftehetség mérettette meg magát a döntőben, közülük került ki győztesen a japán séf.

“A tengeren át”

Jasuhiro Fudzsio egyébként az oszakai La Cime sous chefje, amely az Asia’s 50 Best Resturants 2018 listáján a 17. helyet érdemelte ki. A La Cime erős japán alapokon nyugvó, kortárs, dinamikus francia konyhát visz, és ez a stílust képviselte Jasuhiro a versenyen is az Across the sea (magyarul „A tengeren át”) nevű, győzelmet hozó fogásával, amelyben az ayu, egy, a japánok által igen kedvelt, édes húsú tengeri hal volt a központi hozzávaló. A fogás a japán ételek mentalitását és az ország természetének szépségét volt hivatott átadni.

Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS