Hirdetés

Bitcoin helyett lehet, hogy érdemesebb lesz japán whiskybe fektetnünk a pénzünket. A szigetország legnagyobb whiskygyártó cége, a Suntory ugyanis bejelentette, hogy nem gyártja tovább a népszerű, 17 éves Hibiki whiskyt, amit idén szeptembertől fokozatosan ki fognak vonni a forgalomból.

Hirdetés

A Hibiki az egyik leghíresebb japán prémium kategóriás blended, azaz kevert whiskyfajta. A 12 éves whiskyjüket már 2015 óta nem gyártják, jelenleg csak a 17, 21 és 30 éves fajták vannak forgalomban.A legismertebb ezek közül a legendás, 21 éves Hibiki, amelyet már öt alkalommal választottak a világ legjobb whiskyjének. Mivel azonban a 21 éves whisky ázsiójával együtt az ára is az egekbe szökött, emiatt sokáig a 17 éves számított a legjobb ár-érték arányú prémiumkategóriás blended whiskynek.
Olvasta már korábbi cikkünket a skótokat lefőző japán whiskygyártásról? Le a sztereotípiákkal: többszörös világbajnok whisky Japánból
A Suntory azért döntött a 17 éves Hibiki megszüntetése mellett, mert nem tudták tartani a tempót a japán whisky iránt világszerte rohamléptekben növekvő kereslettel. Az árak már évek óta az egekben járnak, de a ritkább üvegeket így is elkapkodják az üzletek valós és virtuális polcairól egyaránt.
A blended whisky, ahogyan a neve is mutatja, 17 évnél idősebb whiskyk keverékéből áll. A Suntory az elmúlt években hiába fektetett rengeteg pénzt whiskygyárai bővítésébe,

több mint másfél évtizeden át érlelt italok esetében nem könnyű a gyártás sebességén gyorsítani.


Mivel az idősebb prémiumkategóriás whiskyk egyre kevesebbek számára lesznek megfizethetőek, a jövő valószínűleg a fiatal, illetve kormegjelölés nélkül forgalomba hozott fajtáké lesz. A szakértők szerint a whiskyrajongók a jövőben egyre kevésbé a whisky korából fognak a minőségére következtetni. Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy a 2020-as tokiói Olimpia idején marketingfogásként esetleg újabb Hibiki-készletek bukkanjanak fel.
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS