Hirdetés
Hirdetés

Ilyen a napfény íze! - Köles-málnás torta

SZERZŐ: Tacskó Muki
2010. augusztus 18.
Tacskó Muki nem sündöröghetett úgy az állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket „varázsoló” Napfényes Cukrászdában, hogy ne kért volna receptet, bizonyítva ezzel azt, hogy az egész nem puszta agyszülemény, hanem valóság. Tojáson és tejen túl is van élet.
Hirdetés

Tacskó Muki nem sündöröghetett úgy az állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket „varázsoló” Napfényes Cukrászdában, hogy ne kért volna receptet, bizonyítva ezzel azt, hogy az egész nem puszta agyszülemény, hanem valóság. Tojáson és tejen túl is van élet.
Piskótatészta:

  • 30 dkg fehér tönkölyliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg nádcukor
  • 1 csomag (17 g) foszfátmentes sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. borkőpor
  • 1 csipet só
  • 1 dl citromlé
  • 1 dl étolaj
  • 3-3,5 dl víz
Ilyen a liszt

Ilyen a liszt

Ha jól dolgoztunk ez az eredménye - piskótalapok, rögtön három

Ha jól dolgoztunk ez az eredménye - piskótalapok, rögtön három

A piskóta száraz alapanyagait egy tálban összekeverjük, majd habverővel hozzákeverjük a folyékony alapanyagokat is. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy sűrűn folyós állagú – nem túl híg és nem túl sűrű – tésztát kapjunk. Olajozott, lisztezett tepsin tortakarikával kijelölünk egy torta méretű kört, majd a kör közepébe öntjük és elkenjük méretre a tészta harmadát. A piskótalapot előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 12 perc alatt kisütjük. A maradék tésztával még kétszer ismételjük a folyamatot, hogy három vékony tortalapot kapjunk. (Megjegyzés: az egész tésztamennyiséget tortaformába öntve a piskótát 160 fokon 55-60 percig kell sütni. A sütési idő végén végezzük el a tűpróbát, hogy átsült-e a tészta. Ha átsült, három egyforma rétegre szeleteljük.)
Köleses töltelék:

  • 7 dl víz
  • 18 dkg köles
  • 18 dkg nádcukor
  • 15 dkg növényi italpor (lehetőleg kukoricatejpor) - elhagyható
  • 1 csomag vaníliás nádcukor
  • 2-3 tk. citromlé
Készül a köleses töltelék, hogy a piskóta ne unatkozzon

Készül a köleses töltelék, hogy a piskóta ne unatkozzon

Már ül is a piskóta tetején, de még szét kell kenni

Már ül is a piskóta tetején, de még szét kell kenni

Nem kell hozzá úthenger, csak egy jó kés

Nem kell hozzá úthenger, csak egy jó kés

A vízben megfőzzük a megmosott kölest a nádcukorral, a kukoricatejporral, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű citromlével. Addig főzzük, amíg megpuhul, de még darabos a köles. Ne főjön szét.

Ezért kellett több piskótalap, hogy lehessen emeletet építeni

Ezért kellett több piskótalap, hogy lehessen emeletet építeni

Készül a második szint

Készül a második szint

Megvan a tető, de még jön rá krém

Megvan a tető, de még jön rá krém

Vaníliakrém:

  • 5 dl rizstej
  • 2 dl víz
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 csomag vaníliás nádcukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 2,5 dkg kukoricatejpor
  • 15 dkg növényi margarin (Alsan)
  • 15 dkg darált tönkölykeksz a „panírozáshoz”
Finom mozdulattal kenjük a krémet

Finom mozdulattal kenjük a krémet

Nincsen torta díszítés nélkül

Nincsen torta díszítés nélkül

Egy közeli

Egy közeli

"Panírozás" darált tönkölykeksszel

"Panírozás" darált tönkölykeksszel

A rizstejet felforraljuk, hozzákeverjük a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a sót. A vízben csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt, habverővel hozzákeverjük a forrásban lévő cukorsziruphoz, majd hozzáadjuk a kukoricatejport is. Kemény, puding állagúra főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kihűlt kölest és a habosra kevert margarint.
A krémet háromfelé osztjuk, s betöltjük vele a tésztalapokat. Az oldalán a krémet egyenletesen elkenjük, és darált tönkölykeksszel beborítjuk (panírozzuk). Kevés krémet hagyjunk a tetejére díszítésnek: töltsük csillagcsővel ellátott nyomózsákba, s díszítsük vele körbe egyenletesen a torta peremét. Ha kész, egy-két órára hűtőbe tesszük dermedni.
Málnazselé:

  • 5 dkg málna
  • 5 dkg nádcukor
  • 5 g stabark
Málnazselé főzés

Málnazselé főzés

Csorgatás

Csorgatás

Kenés

Kenés

A végeredmény

A végeredmény

A málnát kevés vízzel felfőzzük. A nádcukrot elkeverjük a stabark sűrítőanyaggal, és habverővel a málnához keverjük. Óvatosan felfőzzük, hogy ne égjen le, majd a torta közepére öntjük, és a krémből nyomott díszperemig egyenletesen elsimítjuk. Hűtőben hűtjük.
Megjegyzés: az alapanyagok beszerezhetők a bioboltokban.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram