Hirdetés

Véget ért az újragondolás, a pop-up élet, az ötletbörze és a termelőkeresés: néhány héttel ezelőtt, egész pontosan február 16-án megnyitotta kapuit a földkerekség egyik legismertebb étterme, amelyet négy alkalommal választottak már a világ legjobbjának.

Hirdetés

A Noma új, kikötői helyszíne sokkal nagyobb területen helyezkedik el, és az étlap az észak-európai tengeri halak és tenger gyümölcseinek színe-javát felvonultatja. A régi helyszínen már új étterem működik, egyébként szintén René Redzepi nevével fémjelezve.
Olvasta korábbi hírünket Redzepiékről? A New York-i Noma pop-up a saját árrekordját is megdöntötte

Koppenhága felett az ég. Az új Noma messziről – katrineklinken / Instagram

Látta már a Noma Mexico képeit 2017 tavaszáról? Ma nyit a Noma Mexico – Képek a Karib-tenger mellől
Közel egyéves zárva tartás és pop-up megmozdulás után Redzepi és csapata végre hadba állt a várva várt új Nomában. Az étterem(komplexum) összesen 11 épületből áll, amely magába foglal három üvegházat, egy erjesztési laboratóriumot, hústároló egységeket és idővel egy 195 m2-es kertet is.
Személyzeti megbeszélés az első szerviz előtt – nomacph / Instagram

Az indulás nem volt zökkenőmentes, ugyanis az eredetileg 2017 decemberére ígért nyitásból február közepe lett, majd a kitűzött megnyitót is el kellett napolni a munkálatok megcsúszása miatt, így az első 80 vendég váratlan telefonhívást kapott egy újbóli időpontegyeztetés miatt. Egy héttel a hivatalos megnyitó előtt a vendégtérnek még nem volt plafonja, hiányzott pár ablak is, és a személyzet éjszakába nyúlóan dolgozott többek között a szigetelésen.
Beltér dán módra – reneredzepinoma / Instagram

Végül minden készen állt, így ugyan egy kis csúszással és némi zűrzavarral körítve, de elérkezett az első szerviz ideje. Az első turnus érkezése előtt harminc perccel a munkások még a bejárathoz vezető sétányt építették, az első vendégeket pedig a földet gereblyéző Redzepi látványa fogadta. A hepehupás kezdet szerencsére nem törte le a csapatot, hiszen végre itt a Noma 2.0.
Április 29-ig tart a “seafood” szezon menüsor

A megújulás része, hogy az új Noma étlapja az évszakokkal szimbiózisban élve változik: nyáron a zöldségeké, ősszel a vadhúsé, a hűvösebb hónapokban pedig a sósvízi halaké és a tenger gyümölcseié a főszerep. Most éppen a “seafood” menü van soron. A menü 2250 dán koronába, azaz közel 107 ezer forintba kerül.
Júniustól szeptemberig tart a Noma zöldségszezon nevű menüsora – Noma / Facebook

A jelenlegi fogásokban feltűnik többek között a medúza, a tengeri csiga, a tőkehal és a fenyőtoboz is. Az első vendégek #nomaocean hashtaggel jelölve töltötték fel képekbe zárt élményeiket Instagramra. Ezekből következik egy kis válogatás!
A 9-es asztal falidíszekkel az óceánból – reneredzepinoma / Instagram

Fermentált zöldségek és sarkköri fűszernövények – triinsolland / Instagram

Csiga alaplé – jaw_box / Instagram

Tőkehalpofa – jaw_box / Instagram

Tökmag, rózsa, tengeri sün – triinsolland / Instagram

Posírozott kékkagyló – minta_eats / Instagram

Medúza – cspo / Instagram

Feröer-szigeteki tengeri csiga szárított rózsaszirommal, tengericsiga-ikrával és algával – nomacph / Instagram

A fermentáló labor szépségei – travelinappalachiansrevue / Instagram

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS