Hirdetés

Az alkohol nem csak kiváló oldószer (kémiai és szociális értelemben egyaránt), hanem bizony méreg is. Shannon Odell pedig egy elképesztően jó fej neurológus PhD-hallgató, aki nem véletlenül stand-up komikus is. Videójában lépésről lépésre végigköveti, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak le az emberi szervezetben, miközben alkoholt fogyasztunk. Mindenkit megnyugtatunk, hogy Odell a videóban komikusi énjét fogja kidomborítani.

Hirdetés

Egy görbe éjszaka előtt nem árt, ha tisztában vagyunk a számokkal: testünk óránként maximálisan 10-15 milligramm alkoholt képes lebontani egy deciliter vérben. Ez természetesen egy átlagérték: hogy pontosan mennyit, az személyenként és esetenként változó. Az egyszerűség kedvéért számoljunk óránként egy pohár sörrel, egy deci borral, illetve egy 0,3 deciliteres felessel. Legyen tehát egyértelmű: ennél több alkoholt a testünk nem képes adott idő alatt feldolgozni.
A szervezetünkbe kerülő alkoholnak kb. tíz százalékával a gyomrunk is elboldogul, a többivel a májunk próbál megbirkózni, a maradék pedig a véráramba kerül. A májban munkához látnak az alkohol lebontásáért felelős enzimek. A folyamat során keletkező acetaldehid nevű, mérgező vegyületet okolhatjuk az italozást oly gyakran követő, kínzó másnaposságért.

Két ital után kezdünk felbátorodni,

a véráramba jutott alkohol ilyenkor lát csak munkához az agyunkban. Ekkor történik meg velünk a sokunk által ismert ismert jelenség, amikor is jó ötletnek tűnik kevésbé átgondolt üzenetekkel bombázni ismerőseinket, és persze idegenekkel is bátrabban szóba elegyedünk. A homloklebenyben található, ösztönösen óvatosságra intő vegyületeket termelő receptorok kapacitása csökken, a problémamegoldó képességünkkel egyetemben.

Pedig a buli csak most indul be igazán

Alkohol hatására ugyanis dopamin szabadul fel az agyunkban – amit a szerotoninnal együtt boldogsághormonnak is szokás nevezni –, aminek köszönhetően sokkal gátlástalanabbul nyúlunk a következő pohár italért is.
Három-öt ital elfogyasztása után véralkoholszintünk már 50 mg/dl körül mozog, és a kisagyban található koordinációs központunknak is problémái adódhatnak. Tíz ital után a részegség kifejezetten veszélyes szakaszba lép, de nem harcedzett szervezetek el sem jutnak eddig a mennyiségig. Ilyenkor szaknyelven anterográd amnéziával, köznapi nevén filmszakadással is számolhatunk, ami minden, csak nem jó buli. Mintha az alkohol egy valódi szeszkazánt gyújtott volna meg bennünk: ilyenkor már félreverhet a szívünk, megesik, hogy levegőért kapkodunk és

már a hőmérsékletet sem reálisan érzékeljük. Ahogyan annyi más ingert sem.

Az ifjú neurológus nem tetszeleg a jófej iszákos csaj szerepében, és nem csinál úgy, mintha a filmszakadás valami nagy brahi lenne. “Nem vagyok idióta, hogy ennyit igyak. Sose feledjétek, hogy az alkohol méreg!” – zárja a videót.
Shannon Odell előadásában a videó itt vagy itt megnézhető.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS