Hirdetés

A franciáknak van mit a krumplipürébe aprítaniuk. Gondoljunk csak Joël Robuchon legendás, Michelin-csillagot érő püréjére, amelyben a krumpli és a vaj kettő az egyben aránylik egymáshoz. A franciák a vaj mellett sajttal is szívesen gazdagítják ezt a szinte prózaian egyszerű fogást, az eredmény pedig egy imádnivaló hibrid: átmenet a fondü és a krumplipüré között.

Hirdetés

Zarándokok eledeléből brazil fine dining fogás

Az aligot őshazája a Pireneusok és az Alpok láncai között elterülő Francia-középhegység vidéke. Az eredeti recepthez a tome fraîche nevű lágy, diós ízvilágú, alpesi sajtot használják. Az aligot-t hagyományosan a régión áthaladó, Santiago de Compostelába tartó zarándokoknak kínálták, akik előtt itt még több mint ezer kilométernyi út állt, ezért nagy szükségük lehetett a laktató, kalóriadús fogásra.

Slastic / wikipedia.org

Az aligot a mai napig a régió egyik kedvencének számít. Különösen sültek, kolbászok mellé tálalják előszeretettel. Akárcsak közeli rokona, a fondü, az aligot is közelebb hozza az embereket egymáshoz: gyakran bukkan fel az asztalon családi és baráti összejövetelek alkalmával.

A brazil aligot, Alex Atala tolmácsolásában

Alex Atala fordulópontnak tartja étterme, a São Paulo-i D.O.M. történetében, amikor előálltak az eredeti francia aligot recept brazil verziójával.

Az étel mintha egyúttal a brazil séf által a gasztronómiában bejárt utat is körvonalazná.

Fiatalon Európát járta, majd Brazíliába hazatérve jellegzetesen helyi alapanyagokkal alkotta újjá az óvilági konyha klasszikusait.
Ismerkedjen meg a világ leghíresebb brazil séfjével közelebbről is! Punkból próféta: Alex Atala, az Amazonas őserdeinek küldötte
Atala szerint az aligot receptje annyira pofonegyszerű, hogy akár egy gyerek is el tudja készíteni. A bőséges tejszínnel és vajjal készülő pürét alacsony hőfokon folyamatosan kevergeti, majd fokozatosan reszelt sajtot ad hozzá. A massza akkor van kész, amíg az állaga hosszan nyújthatóvá nem válik.

A recept valóban egyszerű, a tálalás azonban már némi gyakorlatot igényel. A D.O.M.-ban a pincérek két kanál segítségével, az asztalnál szervírozzák a látványos fogást.
A brazil séf a receptjében fele részben svájci Gruyère sajtot használ, fele részben pedig a Minas elnevezésű brazil sajt padrão (vagyis sztenderd) változatát. Atalának nem véletlenül esett erre a fajtára a választása: a Brazília Minas Gerais államból származó félkemény sajt az egyik legnépszerűbb sajtféle az országban.
Atala nem csupán sült húsok mellé szánt köretként tekint az aligot-ra. Véleménye szerint előételként, sőt a főfogás után, de még a desszert előtt fogyasztva is megállja a helyét.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS