Hirdetés

Az egyik legnagyobb tévedés és legmélyebben gyökeredző előítélet, hogy az Egyesült Államokban lehetetlen jókat enni, hiszen úgyis csak a junk food megy. Idegenvezetőként (is) dolgozó, globetrotter munkatársunk írása.

Hirdetés

A homlokom tetejére szalad a szemöldököm, amikor ezt New York City közepén hangoztatja honfitársunk úgy, hogy előtte az Eataly, balra tőle a Chelsea Market, jobbra egy Michelin-csillagos étterem áll, mögötte pedig ott dübörög az egész Soho. Enni viszont kell valahol, főleg, ha a bőrönbdben rejtegetett szalámit (true story) a bevándorlási procedúra után megjelenő aranyos kiskutyák a reptéren kiszagolják, és mindenki szeme láttára dicstelenül el is kobozzák.
A turistacsapdák sajátossága, hogy a turisták legforgalmasabb vonulási útvonalai mentén helyezkednek el. Híresek és túlárazottak, ám a legnagyobb meglepetésre néha egészen jók is tudnak lenni. A világ egyik legszínesebb gasztronómiájú megapoliszában, vagyis New Yorkban szinte művészet rosszat enni, ám aki nem hajlandó kilépni a turistaszerepből, annak minden bizonnyal sikerülni fog.
Utcai hot dog
Az első, amivel szembesülünk. Kell egy olyan fotó, amin az egyik kezünkben hot dog, a másikban papírpoharas kávé, de legyen rajta a sárga taxi is. Hamar túl fogunk esni rajta: az utcai kocsikról árult hot dog tényleg semmi különös. Olcsó virsli a Walmartban megvett tucatkifliben, legtöbbször random módon árazva. Túl.

@Nathan’s Famous Twitter

Helyette próbáljunk ki a klasszikus Nathan-féle hot dogot, ha a retró hangulatú Coney Islandon járunk. Az igazi megszállottak Brooklynig meg se álljanak, a The Smoke Joint grillezett Angus hot dogját akár 12 órán át hikorifüstön érlelt, tépett sertéshús feltéttel is kérhetik.
@Nathan’s Famous Twitter

A Times Square láncéttermei

A Hard Rock Café és a Bubba Gump tematikus gyorséttermek. Az ételek nem annyira rosszak, mint a Planet Hollywoodban, de ennyi pénzért ehetünk rendes helyen is. Azoknak ajánljuk, akinek az számít, hogy a pincér a számlát a Beatles fellépőruhája vagy Tom Hanks pingpongütője mellett surrogva hozza ki. A kihozza szó enyhe túlzás, valójában rohan vele, hogy a további marasztalást ne vehessük komolyan, ugyanis a földszinten már kisebb tömeg vár az asztalunkra. Egyszer ki lehet próbálni, de emlékezetes vacsorát ne ide szervezzünk.

Mercato Trattoria Facebook

Sétáljanak el a 39. utca és a 9. sugárút sarkára, és egyenek a helyiekkel a Mercato nevű kis étteremben. Pugliai srácok főznek, a sonka és minden fogás remek, a borválaszték bőséges és minőségi, a kávé olasz. A Zagat is szereti őket. Ez sem lesz olcsó, de legalább megéri az árát.

Cake Boss

Egy celeb tévécukrász ismertségét meglovagolva forgalmas helyen üzletet nyit. Oké, mit várunk? Hogy Carlo egyszer csak kidugja a fejét a habüst mögül? Nem fogja. Lesz viszont tömeg, és közepesen élvezhető sütemények, melyekkel turisták fotózkodnak.

Junior’s Cheescake

Helyette egy másik turistacsapdát ajánlunk: a Junior’s nevű sajttorta-palotát. Aki ezzel nem elégszik meg, az megkeresheti a Hungarian Pastry Shopot. A sütemények emlékeztetnek a nagybátonyi Zöld Dió Presszó indiánereire a nyolcvanas évekből, viszont a hely igazán bájos, sűrű hangulata van.

Reggeli Tiffanynál

Igen, lehetséges. 32 dollár (plusz adó plusz szervizdíj, szóval 41 az a 32), mindez többórás sorbanállás árán. Türkizben pompázó reggelizőhelyet nyitott az ötödik sugárúti luxusékszerbolt, Blue Box Café néven. A kilátás szép, a közönség pedig… Nos, olyan lányokból áll, akiknek gyémántgyűrűjük nincs, de nagyon szeretnének.

41 dollárért megkapják az illúziót, hogy akár lehetne is.

A Russ & Daughters lazacos bagelje, az Amy’s Bread olívás vagy pisztáciás csavart rúdja, a La Colombe hibátlan kávéja vagy a számos egészséges lébár kínálata mind jobb elképzelés reggelire.

Russ & Daughters Facebook

Tao

Túlárazott és kínai. Két olyan kifejezés, ami ritkán szerepel egy szókapcsolatban. A Tao jól néz ki, de itt is a külsőségeket fizeti meg a vendég.

Vanessa’s Dumpling House Facebook

Irány Chinatown, ahol a Vanessa’s Dumpling baója kicsit finomabb, viszont nem húsz, hanem öt dollárba kerül. Igaz, hogy üveges tekintetű turisták helyett itt kénytelenek leszünk egyetemi tanárokkal, helyi hipszterekkel és érdekes világutazókkal együtt étkezni.

Famous Original Ray’s Pizza

Erről csak annyit, hogy az igazi Ray’s 2011-ben bezárt. A világ pizzafővárosában minden minőség és stílus megtalálható. A címet olyan pizzériák vívták ki New York Citynek, mint a Grimaldi’s, az Artichoke’s és a Luzzo’s.

Az elkoptatott igazság itt is érvényes: oda kell menni, ahová a helyiek járnak.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS