Hirdetés
Hirdetés

A “gombánál találkozunk!” a 11. kerület “Nyugati óra alatt” találkaszövege. De míg a Nyugati tér nem dicsekedhet el óriási megújhodással, a Móricz Zsigmond körtér nagyon is. Úgy döntöttünk, hogy a következő koktélozásunkat ide szervezzük.
Egy ideje szemeztünk már a Prosit Bistro-duóval: a pesti oldalon a Gödörtől nem messze, Budán a Móricz Zsigmond körtér legközepén működik egy-egy. Mivel a pesti egység a Fröccsterasz közvetlen szomszédságában található, amelyet már becsülettel kipróbáltunk, most Buda felé kanyarodtunk.

Olvassa el júniusi koktéltesztünket! Nekem Budapest a Riviéra: Fröccsterasz

A Móriczon egyre-másra tűnnek el a gyanús büfék, és nyílnak olyan izgalmasabb (és végre valahogy ki is néző) gyorsétkezdék, mint a gőzölt gombócokat kínáló Baobox, de az egyik legtöbbre tartott vietnámi pho levesező, a különös írásjegyekkel teli Đăng Mười egyik egysége is pár lépéssel arrébb található. Nagy releváció tehát, hogy egy kis iszogatás reményében sem kell a Bartók Béla útra kanyarodnunk: a volt körtéri “gomba” környéke teljesen megújult, a Prosit Bistro pedig most a legérvényesebb választás benne.
Egy megmagyarázhatatlan sajátossággal bír ez a hely:

a zajos körtér közepén ülünk, több oldalról csilingel a villamos, és mindenféle itt elképzelhető jármű közlekedik fel és alá, de mégsem érezzük úgy, hogy kiültünk egy forgalmas tér közepére. Valamit jól eltaláltak a tér (újra)tervezői.

tökéletesen alkalmas ez a hely a szabad ég alatti üldögélésre, beszélgetésre – és még halljuk is egymást. Az új burkolat, tuják és egyéb nagycserepes zöldek övezte fékörívben egy nyugat-európai város főterén érezhetjük magunkat. És hála istennek a Prosit kínálata és a kiszolgálása sem gravitál vissza a hazai vendéglátás sötétebb évtizedeibe.

Fotó: Prosit Buda Bistro Facebook

Tehát a Móriczon, a gombánál, egy Aperol Spritz mellett, hangoznak a koordináták.

Az elmúlt évek buborékokkal teli italközelmúltja valahogy így fest: fröccsreneszánsz, kézműves sör kultusz, az idei nyáron pedig végigsöpört az Aperol Spritz.

Persze már évek óta kérjük és isszuk, de 2017 nyara tényleg erről a könnyű koktélról szólt. Kellő kör Aperol Spritz után pedig nagy bátran megállapítjuk, hogy az olaszok – akiknek az egész Spritz műfajt köszönhetjük! – egy dologban tévednek nagyot: hogy elsősorban aperitívként fogyasztják. Tény, hogy a likőrtartalmú, finoman kesernyés ital tökéletes étvágyhozó, mi, a fröccsnemzet tagjai úgy vélekedünk, hogy étkezés előtt, közben és után is remek választás. Sőt, mi ezen az estén kecskeméti meggy pálinkával indítottunk – ez az echte magyar aperitív! A Kamikázéba (málnasziruppal kért vodkashotok) fúló italsor végén pedig megállapítottuk, hogy bölcsebb lett volna elegánsan, az Aperol Spritznél maradni, dehát ilyen ez a popszakma.

A hely szuperszaftos BBQ szendvicseit már ismerjük, sőt melegen ajánljuk is. Ezer-párszáz forinttól kínálnak itt olyan korrekt, egy egész étkezéssel felérő ciabattákat, amiknek most csak a késői óra lévén állunk ellent.
+ Az elvárhatónál több fokkal kedvesebb kiszolgálás. Ráadásul egy késői órán érkeztünk a sok-sok igényünkkel és kérdésünkkel és hezitálásunkkal. A felszolgálófiúk tüneményesek voltak, a kutyáknak azonnal vizet hoztak, miután az elfogyott, még arra is volt gondjuk, hogy pótolják. Kutyának lenni sem rossz itt.
Újfent csak az, hogy egy fülledt nyári éjszakán szívesen maradtunk még volna (ahogyan több másik asztalnál is), a hely azonban éjfélkor bezárt. Persze ez önmagában nem hiba. Újabb plusz pont, hogy a rendezkedő-standoló személyzet hagyja a vendéget még ücsörögni, nincsen könyörtelen arrébb tessékelés. Azért mi arrrébb tessékeltük magunkat.

Aperol Spritz 1350 Ft
Kamikaze (vodka, triple sec, lime, ízesítés) 4x4 cl 1190 Ft
Kecskeméti meggypálinka 4 cl 1090 Ft

Teszt időpontja: 2017. augusztus 21. hétfő, késő este
Prosit Bistro Buda
Budapest, Móricz Zsigmond körtér 10.
Nyitva: vasárnaptól csütörtökig 11:00-00:00, péntek-szombat 11:00-02:00

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS