Hirdetés

Elhisszük egy három Michelin-csillagos csúcsséfről (és minden túlzás nélkül élő legendáról), hogy életében egyetlen főzőleckét sem vett, és soha nem járt szakácsiskolába? Heston Blumenthalról márpedig elhihetjük. A mester ezen a héten vasárnap tölti be az 52. évét. Ezzel az összeállítással köszöntjük őt. 

Hirdetés

Kacskaringós úton a konyhába

Blumenthal érdeklődése a főzés iránt fiatalon, már 16 éves korában megmutatkozott, amikor családjával egy nyaralás alkalmával ellátogattak a L’Oustau de Baumanière nevű franciaországi étterembe. Az akkoriban három Michelin-csillagos helyen szerzett vacsoraélmény, a környezet, a hangok, ízek és illatok minden érzékszervre kiható összjátéka teljesen lenyűgözte a kamasz srácot. A kezdeti lelkesedés ellenére mikor 18 évesen elszegődött egy étterembe, egy hét után feladta a konyhai munkát. A következő tíz évet a gasztronómián kívül töltötte. Dolgozott többek között kintlévőség-kezelőként (igen, behajtóként), valamint építész szakra is felvételizett, sikertelenül.
Olvasta már korábbi cikkünket a későn érő ikonokról a gasztronómiában? Heston, Nigella, Martha és a többiek

Kép: Twitter

Alakul a molekula

Blumenthal a húszas évei végén Harold McGee amerikai író könyvének elolvasása után jött rá, hogy mégis a gasztronómiában van a helye. A főzést tudományos szemszögből bemutató alapmű olyan nagy hatással volt rá, hogy 1995-ben egy lepukkant pub helyén megnyitotta a The Fat Duckot. Bár nem rendelkezik kémikus végzettséggel (sem), a molekuláris gasztronómia terén végzett munkásságáért a brit Royal Society of Chemistry (Királyi Vegyész Társaság) tiszteletbeli tagjává választotta.

2006-ban első séfként kapta meg ezt az elismerést.

“Multisensory cooking”

A molekuláris gasztronómia elnevezéstől nem csak az irányzat legnevesebb képviselője, Ferran Adrià határolódott el, hanem legfontosabb brit követője (és alkotója), Heston Blumenthal is. Míg a katalán séflegenda a „techno-emocionális” jelzőt részesítette előnyben konyhaművészetével kapcsolatban, Blumenthal a „multisensory cooking”, vagyis minden érzékszervünkre kiható főzésként jellemezte stílusát. 2007-ben például A tenger hangja (The Sound of the Sea) elnevezésű kreációja mellé a vendégek egy iPodot kaptak, amin az élmény teljes élvezetéért evés közben a tenger zúgását hallgathatták.

@uomodellestelle_real Instagram

Heston Blumenthal legikonikusabb ételei között találjuk a mandarint formázó, valójában csirkemájparfét rejtő húsgyümölcsöt, a ham&eggs ízesítésű sós fagylaltot, a csigás zabkását, ami a petrezselyemtől zöld, és sonkával, mandulával és édesköménnyel készül; valamint a háromszor főtt-sült krumplit, amivel akár mi is próbálkozhatunk otthon.
A húsgyümölcs @game_foodbook Instagram

Olvasta már korábbi cikkünket Heston Blumenthal legendás háromszor sütött krumplijáról, amivel otthon mi is próbálkozhatunk?
Zabkása csigával @runing85 Instagram

2005-ben a The Fat Duck a legendás elBullit megelőzve lett a világ legjobb étterme, majd négyszer egymás került a második helyre az elBulli után. Bár a modern gasztronómiáért tett erőfeszítéseiért tavaly Heston Blumenthal kapta a World’s 50 Best Restaurants életműdíját, a The Fat Duck érdekes módon kiszorult a világ legjobb éttermeit felvonultató listáról. Két Michelin-csillagos londoni étterme, a Dinner by Heston Blumenthal jelenleg a 36. helyen áll.
Kép: Twitter

A The Fat Duck 2004 óta azonban háromcsillagos, bár egy átalakítás miatt 2016-ban a harmadik csillaga egy évre elúszott, azonban 2017-ben újból visszaszerezte.
Blumenthalt nem csak a szakma ismeri el, hanem a brit királyi udvar is:

ő ugyanis II. Erzsébet kedvenc séfje.

A királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulója, vagyis gyémánt jubileuma alkalmából is őt kérte fel az ünnepi menü elkészítésére.

Pozitív és negatív rekordok: The Fat Duck

A The Fat Duckban

a legmagasabb a világon az egy főre jutó „séfsűrűség”.

A mindössze 40 férőhelyes étteremben összesen 42 séf, illetve szakács dolgozik.
2009 februárjában az étterem egy negatív rekorddal került be a hírekbe. A valaha feljegyzett legnagyobb norovírus-fertőzésért nagy valószínűséggel a nem megfelelően megtisztított osztriga volt a felelős. A heves hányással és hasmenéssel járó betegség több mint 400 vendéget érintett, és az étteremnek három hétre be kellett zárnia.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS