Vírushelyzet ide vagy oda, a Pozsonyi út "mikroklímája" nem változott jelentősen. A kávézók és cukrászdák teraszain kedélyesen beszélgetnek az emberek, várnak az illedelmes újlipótvárosi ebek. Mindenkinek van egy kedvence, ki a kockásterítős régivágású helyen érzi jól magát, más a dizájnos kávézót, esetleg egy újdonságot választja. És vannak, akik a Dunaparkba járnak. Húsz éve, vagy csak amióta ideköltöztek. A 38-as szám kívülről is tekintélyt parancsol, de aki járt már bent, a jellegzetes kék lépcsősort, a márványburkolatot sosem fogja elfelejteni. A földszinti Dunapark Kávéház 1938 óta kínál feketét, süteményeket és története során gyakran melegételt is főztek itt.
Kétségtelenül olyan hely, ahová egyszer legalább el kell menni, akár külföldi ismerőssel is, hogy a New York Kávéház főúri pompája mellett az egészen más hangulatú, Bauhaus-jegyeket magán viselő újlipóciai kávéház-hangulatot is megismerjük. Tudjuk, hogy mindig nyitva áll, hogy mindig van marcipánburgonya és Sacher is, de most felhívta magára a figyelmet, méghozzá új, elismert konyhafőnökével és ezáltal egy újabb, frissebb koncepcióval.
Arra voltam kíváncsi, hogy hogy működnek Mogyorósi Gábor modern tányérjai ebben a közegben, ha úgy vesszük egy olyan találkozóhelyen, ahol sűrűbben esznek süteményt, mint egy komplett ebédet. Az étlap sokat ígér, látni, hogy sokféle konyhatechnológiával dolgoznak, több fantáziadús vegetáriánus fogással is készülnek (például: vargányás rizottó szarvasgombás sajthabbal, vagy füstölt cékla, sous vide tojással, hollandi mártással). Ez fontos szempont lehet a környéken sok a fiatal család, akik elhagyják a húst, netán csak halat fogyasztanak. Nekik is van bőven választék, lazac, garnéla, fogas formájában. A felszolgálás pörgős és figyelmes, az idősebb hölgytársasághoz törődően, tisztelettel szólnak, a fiatalabbakkal lazábban kommunikálnak. Jóleső az igyekvés.
Az igyekvés igaz az ételekre is — változatosak a textúrák, sok elem (néha egy kicsit túl sok is) kerül egy-egy tányérra. A kóstolt fogások mindegyikére meglepően sok salátakeverék került. Tény, hogy roppanós, üde zöldek, Tény, hogy roppanós és üde zöldek, de túlzásnak éreztem, hogy a megrendelt két előétel és a főétel esetében is kimondottan nagy mennyiségben ugyanazt az összeállítást kaptam.
A sous vide tojással érkező intenzív ízű füstölt céklák a lila verzió helyett sárga húsúak, a hozzáadott komoly mennyiségű zöld levelek miatt inkább tekinthető saláta ételnek, mint előételnek, ami az étlapról egyértelműen nem derül ki, hiszen az étel leírásában a salátákat nem is említik. A levelekkel borított előételhez sajttal töltött, vajban pirított toastkenyér is és könnyed hollandi mártás is jár. Ez inkább, egy szofisztikáltabb reggeli fogás, mint klasszikus értelemben vett előétel.
A ma már ritkán látható tálalási formában, fagylaltgombócként érkező kacsamáj parfé salátalevelekkel és szerény mennyiségű füstölt szilvakompóttal kerül tányérra. Az egyszerű kompozíció korrekt bisztróétel, a kacsamáj parfé szerkezete krémes, íze kifejező, a hozzá adott saláta betölti a frissítő szerepét.
Az étlapon feltűnő, hogy a konyha füstölésben és rántott megoldásban erősen gondolkodik, így a két „füstös” fogás után a rántott fogast választottam.
A halhús szerkezete omlós, jól állna neki a ropogós panír, de hiába, mert a csepegtetett paradicsomos lé pillanatok alatt fel is puhítja a ropogós kabát egy részét... a sok zöld és a nyers, zsenge, natúrabb tök nem sok és izgalmat ad a tányérhoz. A halra halmozott hagymák sem nyűgöztek le.
Desszertek tekintetében elkülönül a felhozatal: egyrészt a Dunapark megszokott süteményei várakoznak a pultban, másrészt a konyhán is készül egy tányérdesszert. Van, akinél egy créme caramel sosem űberelhetné a puncstortát, így békében megférnek egymás mellett.
A klasszikus bisztró desszert, a krémkaramell íze, szerkezete rendben, a frissítésnek hozzáadott barack sorbet talán lehetne egy kicsit intenzívebb, a nagy mennyiségű és részben valamilyen furcsa okból cseresznye nagyságú gömbökké összeálló ropogós „morzsa” nem segíti az összhatást. A közhelyes állítás, miszerint a kevesebb néha több, ez esetben megállja a helyét.
Az elmondható, hogy nagy lépés történt a Dunapark életében, modernizáltak a konyha kínálatát, kortárs étlapot raktak össze és felpezsdítették gasztronómiai koncepciót.
A Dunaparkban töltött idő tapasztalata alapján nekem a konyha nem hozta a séf utolsó bisztrókonyhájában, a Lacikonyhában megszokott kiemelkedően magas minőséget, de lehet, hogy egyszerűen csak egy gyengébb napot fogtam ki. Gondolkodtam a tányérok szerkezetéről, a különböző komponensek arányáról, és arra jutottam, hogy azok a kiváló arányérzékkel megvalósított fúziók, amelyek a túlparton, Huszár Krisztiánnál a Vietnámi Gulyásban remekül működnek, itt most, a tesztelés napján valahogy nem álltak össze egésszé.
A teraszos időben mindig népszerű Szent István park melletti asztaloknál érdeklődve kérdeznek Mogyorósi Gábor ételeiről és ez üdvös. Az, hogy ez az irány jól áll-e egy 82 éve üzemelő kávéháznak, azt természetesen az idő és a vendégek döntik majd el.
Árak: A 3 legolcsóbb előétel-főétel-desszert 6180 forint, a három legdrágább előétel-főétel-desszert 11270 forintba kerül.
Dunapark Kávéház
Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 38.
Nyitvatartás: Hétőtől vasárnapig 09:00-21:00-ig
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.