Hirdetés

Badacsonytomajon jártunk, és ígéretes helybe botlottunk. A neve Pláne Badacsony. Az újjászületett létesítmény évtizedeken át Poharazó névre hallgatott, és ha azt nézzük, most sincs ez másként, csak éppen oktávokkal feljebb hangolva.

Hirdetés

Az egykori kis kocsma nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt időszakban, köszönhetően az épületet gondozásba vevő, a fővárosból idetelepült testvérpárnak. Tóth Miklós építőmérnök keze nyomát le sem tagadhatná a hely; Tóth Ádám, az egykori filozófia tanhallgató, majd kereskedőből lett borász hatását sem kell sokáig kutatnunk.
A borbárnak otthont adó kicsiny épületben több, mint húsz badacsonyi borász körülbelül 50-féle tételét kóstolhatjuk. Az érdemleges borokat felmutató badacsonyi pincészetek mindegyike képviselteti magát tehát a kínálatban. “Koncepció volt a válogatásnál, hogy minden termelőtől egy lazább, könnyedebb és egy komolyabb tételt tartsunk. A Szent György-hegyi Gilvesy Pincészettől például a Bohém Cuvée és a Tarányi dűlőszelektált képviseli ezt a kettősséget” – avat be Ádám az elképzelésükbe.
A hely komoly vállalása, hogy a balatoni holtszezonban, ősszel-télen-tavasszal is végig nyitva kívánnak tartani. Érdekesség lesz, hogy minden héten más vendégborászt terveznek vendégül látni, szélesítve a Badacsonyra szabott kínálaton. A merész nyitvatartás ki nem mondott üzenete, hogy a Balaton és a Badacsony a hűvösebb hónapokban is gyönyörű, nem csak strandidőben vonzó utazási célpont.
Tomajon járva érdemes megpihenni a Pláne Badacsonyban, majd választásunkkal kiülni a borteraszra, és elmélázni, hogy Hundertwasser-ihletettségű ez a házikó, avagy sem. A filozofálgatáshoz sajt- és sonkatálak, pástétomok jelenthetik a kíséretet, helyi finomságokból, badacsonyi módra.
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS