Hirdetés

Heston Blumenthal háromszor főtt-sült krumplija a mester azon kevés ételeinek egyike, amelyekkel akár mi is megpróbálkozhatunk otthon. Szólunk előre: az alapanyag egyszerű, az elkészítés azonban lényegesen több időt vesz igénybe a megszokottnál

Hirdetés

A tökéletes ételek felkutatásának szentelt, BBC-s műsorában a The Fat Duck séfje elárulta, mitől lesz a sült krumpli kívül ropogós, belül pedig omlós, puha, szinte krémesen lágy állagú.

Wikipedia

1+2 lépés = tökéletes sült krumpli

A sütnivaló burgonyából vágott nem túl vastag hasábokat Blumenthal először öt percre víz alá helyezi, hogy kiáztasson a keményítőtartalmából. Ezt követően enyhén sós vízben előfőzi a szeleteket, ez a krumplinktól függően 10-20 percig is eltarthat. Itt Blumenthal felhívja a figyelmet, hogy ez kissé kényes művelet: fontos, hogy csak addig tartson az előfőzés, amíg a hasábok elkezdenek szétrepedni. A kissé megrepedezett felület ugyanis jól felszívja majd sütéskor az olajat, és ettől lesz igazán ropogós a végeredmény.
Az előfőzött szeleteket alaposan ki kell szárítani. Heston ehhez a száraz levegőjű mélyhűtőt ajánlja. Érdemes rácsra helyezve, legalább harminc percre a mélyhűtőbe helyezni a hasábokat. A kb. fél óra elteltével a krumpliban található keményítő szépen ki fog kristályosodni a felszínen.

Wikipedia

A még fagyott szeleteket ezután 130 fokon kb. 5 percen át süti olajban. Első alkalommal ne süssük túl, elég, ha egy kis színt kapnak a hasábok. Mivel még mindig túl sok bennük a nedvesség, újabb szárító procedúra következik: a rácsokra helyezett hasábok mehetnek újból a mélyhűtőbe. A második fagyasztást követően a hasábokat 180 fokon, kb. még 7-8 percen át aranybarnára sütjük.
Kihívásnak sem utolsó! Persze, ha egy ikonikus fogásról van szó…
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS