Hirdetés
Hirdetés

Egy ebéd a Fricskában? Bármikor.

SZERZŐ: diningguide
2018. május 28.
Sok a nyitás (és a zárás), a múló csábítás a fővárosban, és közben gyakran éppen arról feledkezik meg az ember, ami igazán jól bevált. Például egy jó ebédről a Fricskában.
Hirdetés

Érdekes, hogy amilyen központi helyen van a városban, és amilyen híresen korrekt ebédet adnak híresen jutányos áron, mégis azzal a szerénységgel és nem túltolt kommunikációval, amivel ők mennek, valahogy mégsincsenek a homloktérben. Pedig ne feledjük, hogy tavaly mindössze annyi volt a (pozitív) történés Budapesten Michelin-fronton, hogy a Fricska Gasztropub Bib Gourmand minősítést kapott, becsatlakozva a ferencvárosi Petrus mellé.

Bib Gourmand sztori Magyarországon
Petrus – 2016 óta – A "ferencvárosi francia" három éve tartja a minősítést.
Laci Konyha – 2016-ban megkapta, 2017-ben bezárt az újlipótvárosi étterem.
Fricska Gasztropub – 2017 óta – Tavaly a Tanti csillagvesztése mellett ezt a pozitívumot könyvelhettük el.
Stand25 – 2018 óta – Széll Tamás és Szulló Szabina étterme a Belvárosi Piacon a nyitás utáni első évben azonnal kiérdemelte a minősítést.

Az egyik legnagyobb netes portál "szörnyen modorosnak" nevezte a Fricska elnevezést. Hogy mi olyan elviselhetetlenül modoros benne, az rejtély. Szerintünk ezzel az egyetlen szóval sikerült igen sokat elmesélniük az étteremről. Felér egy fricskával, hogy ebben a pincehelyiségben, a meglehetősen változékony minőségű helyeket számláló bulinegyedben, mindenféle hivalkodást kerülve visznek egészen kiváló konyhát.
A fesztelen hangulatú hely

éppenhogy kerül minden modorosságot,

és talán nem vagyok egyedül azzal, hogy kifejezetten imponál a kommunikációjuk. Ők a Michelin-baba fejet érő menüjükből így mutatják meg például az aktuális báránylevesüket a Facebook-oldalukon:

@Fricska Facebook


Ezek az őszinte önképet mutató fotók is afféle fricskának számítanak manapság, nem igaz?
Több okunk is van rá, hogy eszünkbe jusson az Olimpia. Ez a nagyon pesti hangulat, a lefelé vezető lépcsők, a kiváló ár-érték arányú ebédmenü, no és a fali tábla. A Fricska fekete táblája nem a bulibudapest cirkalmas kalligráfiáival operál, szimplán csak közli az aznapi ételeket, amelyeket szigorúan az aznapi piaci fogás alapján alkot meg a séfpáros, Giczi Andor és Nagy Szabolcs.

@Fricska Facebook


A Fricska azon régivágású (egyébiránt minden ízében modern) helyek közé tartozik, ahol a tulajdonos maga is bent van, sőt felszolgál. A bizonyság, hogy a fejétől illatozni is tud az a bizonyos hal. A nyugodt barátságosságot árasztó Csongrádi Csaba jelenlétével és az ő boraival teljes a kép. A Fricskából sosem lesz franchise.
Kóstoltunk vargányakrémlevest kacsamell sonkával, csirkepaprikást házi tésztával (a Fricska konyháján kis tésztamanufaktúra is működik), valamint gesztenyés mille feuille-t meggyraguval, de most az ebédmenü két kiemelkedő fogása következik.

Rántott mangalicakaraj burgonyasalátával

Nem hiába méltattuk már a Fricska "kabátos húsait" – csak megerősíteni tudjuk a korábban elhangzottakat. Rántott mangalicával könnyű lékre futni, pontosabban rágós húst kapni. A karaj puha szerkezete jó húsra utal, a durva morzsában való kirántásnak köszönhetően a zsírosság/olajosság minimális érzete is elmarad.A laza hőkezelésen átesett, jól készült mángolddal érkező krumplisaláta csupa frissesség. A krumpli feszes, fehér- és zöldhagymával, dijoni magos mustárral, kis paradicsommal, zsenge ízű kaporral és mikrozöldekkel, ecetes dresszinggel készült.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? 12+1 hazai étterem, ahol jó választás a rántott hús 

Brownie, passió, epersorbet desszert

A brownie rendkívül könnyed, lágy, belül szinte levegős (de nem folyós). Meg is érdeklődöm: mennyi liszttel készült, hogy ilyen textúrát sikerült elérni? Semennyivel, érkezik a meglepő válasz. A töményen kakaós és hálistennek nem töményen cukros sütemény tartásáért a tojás felel, mindenféle liszt közbenjárása nélkül.A passiógyümölcs jelzés értékűen jelenik meg a tányéron, de az erősen savas gyümölcs jelenléte persze kell az egyensúlyhoz. Az epersorbet maximálisan érvényesült a csokis sütemény mellett (bár a krémes fagylalt azt az érzetet adta, mintha tejszínnel készült volna). Zsenge bazsalikom díszítette, frissítette tovább a tányért.
Lazaság, frissesség, hitelesség, remek ízek, és semmi erőltetett "most jól megmutatjuk" attitűd. Még mindig ez a Fricska.
Budapestiek (és nem budapestiek), ne feledjétek, hogy a Bib Gourmand minősítés a közérthető és megfizethető minőségi konyháknak jár!
Árak:
2 fogás: 2650Ft
3 fogás: 2850Ft
Fogások külön: leves, előétel 1150 Ft; főétel 2150 Ft; desszert 1150 Ft.
Fricska Gasztropub
Ebédmenü 12-től 14:30-ig. Vacsorázni este 19 órától lehet.
Nyitva: keddtől szombatig.
Budapest VII. kerület, Dob u. 56-58.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram