Hirdetés
Hirdetés

Kinek ne volna a fanatikusságig egészségmániás ismerőse? Úgy tűnhet, hogy az egészségtudatosság(mánia) teljes mértékben korunk jelensége, pedig van történelme.
Amerikában az irányzat egy gyógyfürdőben ütötte fel a fejét az 1800-as évek végén végén. Az egészséges életmód hívőit pedig nem más vette kezelésbe, mint a kukoricapehely feltalálója, Dr. John Harvey Kellogg.

Ha valaki látta a Promenád a gyönyörbe című, Anthony Hopkins főszereplésével készült 1994-es filmet, az – a film szatíra jellege ellenére – pontos képet kaphat arról, hogy milyen rigorózus, sőt olykor egészen megdöbbentő módszereket alkalmazott a gyógyfürdő vezetője.

A kötelező közös napfürdőzés (Forrás: digital.library.mcgill.ca)

A Michigan állambeli Battle Creekben található szanatórium létrejöttét a hetednapi adventisták – egy protestáns vallási irányzat – is támogatták. Kellogg maga is buzgó hívő volt, de később szembekerült az egyház vezetőivel, aminek két oka is lehetett. Egyrészről az egyre gyarapodó rajongótáborát nézte rossz szemmel az egyház vezetése, másrészről a doktor (aki eredetileg belgyógyász volt) egyre különösebb nézeteket kezdett vallani. Sok tekintetben a szektásodás jeleit mutatatta, egészségre nevelő könyvei mellett teológiai, sőt később eugenetika (fajegészségtan!) témában is írt több kötetet.
Dr. Kellogg alapelvei elsősorban az ő szigorú előírásat tükrözték: szenvedélyesen harcolt a hús-, alkohol-, és kávéfogyasztás, valamint a dohányzás ellen. Legendás gabonapelyhe is úgy született meg, hogy hadat üzent a tojást és felvágottakat tartalmazó “káros” reggeliknek, amiket ráadásul élénkítő italok is kísértek, mint a kávé és a tea, amelyeket természetesen mind ellenzett.
Ma múzeumban mutatják be rekonstruált gyógyeszközeit (Forrás: lifestylelaboratory.com)

A szigorú étrendet kötelező közös torna-, és légzőgyakorlatok kísérték, a bűnre hajló testet és lelket pedig sanyargatásnak is beillő orvosi módszerekkel próbálta meg kordában tartani. A Dr. Kellogg által hirdetett diéta nem csupán az emésztési panaszokat próbálta enyhíteni, hanem a korban súlyos problémának tekintett szexuális vággyal is leszámolt volna.

A testiséget tűzzel-vassal irtó doktor szentül hitte, hogy a bűnös gondolatok az egészségtelen étrend miatt támadnak az ember lelkében. Ő maga büszkén nem élt házaséletet feleségével, saját gyermekük nem is született.

Puritán ínyencségek és a Protose

A szanatórium 1900 májusából származó menüjén az egyszerű, puritán ételek vannak túlsúlyban. Hús híján a pácienseknek Dr. Kellogg másik találmányával, a „növényi húsként” hirdetett Protose-zal kellett beérniük. A készítmény proteinben gazdag gabonafélékből és pürésített mogyoróból állt, és a korszakban óriási népszerűségnek örvendett az egészségbolondok és a vegetáriánusok körében. A doktor egyébként nagy rajongója volt az olajos magvaknak, kevesen tudják, hogy Amerika egyik kedvenc eledele, a mogyoróvaj üzemi előállítását ő szabadalmaztatta.

Virágzó egészségbiznisz

A szanatórium hihetetlenül jól menő üzletnek bizonyult. Páciensek ezrei áramlottak Battle Creekbe a világ minden tájáról. Bár a szanatórium az évek során óriási rajongótáborra tett szert, egy idő után Dr. Kellogg kétes metódusainak egyre több kritikusa támadt.

Egyes korabeli beszámolók szerint a gyógyfürdő átmenet volt egy luxushotel és egy katonai kiképzőtábor között. Módszerei alapját képezték a jéghideg zuhanyzások, a gyakori beöntések és a saját fejlesztésű, bizarr berendezések használata.

A páciensekkel szembeni szigor azonban nem akadályozta meg a korszak hírességeit sem, hogy Kellogghoz forduljanak egészségük megőrzéséért. A női repülős legendát, Amelia Earhart, vagy az első Tarzant alakító, egyébként magyar származású olimpikon, Johnny Wiessmüller is bejáratos volt Kellogg szanatóriumába, de az autómágnás Henry Ford is önszántából vetette alá magukat a doktor akaratának.

Joghurt fent és lent

Akiknek nem volt lehetősége elzarándokolni Battle Creekbe, azok otthon is tanulmányozhatták a Dr. Kellogg által kiadott szakács- és kézikönyveket. A könyvek tartalmazták a szanatórium edzéstervét, táplálkozási útmutatóit, illetve természetesen saját gyártmányú termékeiket népszerűsítették. Csak két cím a számos kiadott könyve közül: Hogyan öl a dohány? vagy az Új Diéták: Útmutató a tudományos etetéshez egészségben és betegségben.
Egyik kedvenc módszere a joghurtos beöntés volt: a pácienseknek a joghurt felét el kellett fogyasztaniuk, a másik felét beöntés formájában kellett “magukhoz venniük”.
Bár Dr. Kellogg módszerei manapság egyértelműen bizarrnak tűnnek, a hozzá fordulók panaszai nagyon is valósak voltak. A századfordulón egyre több embert kínoztak a civilizációs betegségnek tekinthető emésztési problémák (ahogyan a ma emberét is). A korabeli étrend ugyanis cseppet sem igazodott a kevesebb fizikai megterheléssel járó városi életmódhoz, ez alapján is egyértelmű, hogy a luxusszanatórium a tehetősek kiváltsága volt.

Forrás: Duke University

És a slusszpoén

Ironikus módon a gabonapelyheiről elhíresült Kellogg’s vállalatot nem a megszállott doktor, hanem a sokáig háttérbe szorított testvére, Will futtatta fel. Miben rejlett sikerének titka?

Will fittyet hányva fivére egészségmániájára, jól megcukrozva tette eladhatóvá és igazán népszerűvé az egészséges reggelizésre buzdító terméket.

Kellogg doktor egyébként szép kort élt meg, 91 évesen távozott az élők sorából.
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS