Hirdetés
Hirdetés

Lám, olykor a “nagyok” is hibáznak. A 370 ezer Facebook-követővel és komoly (szakmai) olvasótáborral bíró FineDiningLovers tegnap egy mókás cikkel jelentkezett be. Egy méretes infografikán ajánlja különböző nemzetek ételeit és más trükköket másnaposság ellen. Hogy miért éppen január 1-re időzítették a cikket, az nem kérdés, az már sokkal inkább, hogyan szavazhatták meg Ausztriának a gulyást – és ez még csak a kisebb hiba.
Magyarországot és a gulyást együtt emlegetni számunkra már-már bosszantó sztereotípia. Mindenesetre hazánktól igen messzi helyeken is az egyik legelső asszociáció a magyar szó hallatán a gulyás, közvetlenül Puskás Öcsi előtt vagy után. 
A lista nem a FineDiningLovers saját írása, hanem egy infografikát közöltek le. Készítői – szándékuk szerint – nem csupán a Földet járták körül másnaposság ellen hatásos ételek után kutatva, hanem időutazást is tettek: az ókori rómaiak számlájára olajban sült kanárit írtak, a középkori angolok pedig nyers angolnával kúrálták magukat az infografika szerint. A nyilván meghökkentőnek szánt tények azonban kicsit más fényszöget kapnak, ha a magyar vonatkozásokra pillantunk.
Rögtön a lista elején találjuk Ausztriát és az ő híres-neves gulyásukat. A szomszédok kedvenc “comfort food”-jaként aposztrofált gulyás állítólag jó másnaposság ellen.

De Magyarország több tétellel is jelen van a listán. Sajnos.

14. a sorban a brandy verébürülékkel. Hogy szépen fogalmazzunk. A laza hangnemben írt leírás azzal viccelődik, hogy ha nem lenne elég szörnyű a másnap, na majd így az lesz. És aki a “magyar módszert” alkalmazza, nincs más dolga, mint verebet fogni, és elérni, hogy a madár a brandys pohárba végezze a dolgát. Az így készült koktélt persze mi, magyarok majd egy húzásra megiszuk, amitől majd hősnek (‘bajnoknak’) érezzük magunkat. Vagy meghalunk a fertőzéseknek köszönhetően – teszi hozzá a szöveg írója.
A brandy alatt egyébként sanszos, hogy valójában pálinkát értenek. Ennek némileg ellentmond, hogy az infografikákban érthetően lényegesnek számító grafikai ábra egyértelműen brandys poharat mutat. A lángos leírását olvasva már csak enerváltan legyintünk, hogy a lángost állítólag krumpli és padlizsán feltéttel esszük.
Itt az új év, legyünk pozitívak, örüljünk, hogy a lángost egyáltalán Magyarországnak szavazták meg, és még a 22 borvidékünk számát is jól lőtték be.
Ezután persze némi gyanakvással olvassuk, hogy korunk Dél-Afrikájában bárányagy fogyasztásával enyhítenének a katzenjammer tünetein, vagy az ókori Rómában valóban bagolytojásra vadásztak a hasogató fejfájással küszködő másnaposok. Alább böngészhető a teljes lista.

Forrás innen és innen.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS