Hirdetés

Bár 2016-ot írunk és az USÁ-ban egy nő is indul az elnöki posztért, még mindig hajlamosak vagyunk rácsodálkozni, hogy hogy kerül egy fiatal csinos lány egy mangalicafarm élére, ahonnan aztán olyan díjnyertes termékek kerülnek a termelői piacokra, budapesti éttermekbe, fesztiválokra és külföldre is, – például Németországba vagy Hollandiába – , mint a prémium paraszt sonka, a családi receptúra alapján készült tüdős hurka (persze van májas is, meg véres is) vagy a mennyeien ropogós tepertő. Fekete Zsóka 4 évvel ezelőtt, alig 26 évesen vágott bele az állattenyésztésbe, hogy aztán Hajdúböszörményből meghódítsa a honi és külföldi húsevőket.

Hirdetés

Hogy kerül egy ilyen fiatal nő egy mangalica farm élére?
Mindig is vonzódtam a mezőgazdasághoz. Már gyerekkoromban nyulakat, több fajta baromfit (kacsát, tyúkot, libát, pulykát és ezekből is több félét) is tenyésztettem, tartottam. Az állattenyésztésen kívül már akkor nagyon érdekelt az élelmiszer vonal is. Így az egyetem elvégzése után, ahol okleveles élelmiszermérnöki diplomát szereztem, indultam egy fiatal gazda pályázaton. A pályázat elnyeréséhez állattenyésztést is be kellett vállalni. Sokat gondolkoztunk családi körben, milyen állat legyen. Arra jutottunk, hogy azért a mangalica a legjobb választás, mert egy olyan fajta, mely a legjobban hasznosítja a mellékterméket a gazdaságban, képviseli a tradíciót, a hagyományt, és nem utolsó sorban körülbelül tíz darab elfér a kertben. Mert az elején csak ennyiben gondolkodtunk.Mikor elnyertem a pályázatot, utána 2012-ben volt lehetőségünk egy törzsállomány megvásárlására, ami húsz kocát jelentett. Megérkeztek a kocák, csakhogy rögtön utána kiderült, hogy több, mint a fele vemhes. Két héten belül hirtelen több, mint ötven mangalicám lett. Így lettem egy csapásra egy mangalica farm tulajdonosa. Levegőt sem tudtunk venni, voltak olyan kismalacok, akiket kézből kellett szoptatnunk. Mára már több, mint negyven anyakocás az állomány, ami körülbelül 350-400 mangalicát tesz ki. Nem egyészen így terveztem, de mégis mostanra már minden a mangalicák körül forog nálam. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesület tenyésztésvezetőjének köszönhetően mára már kitanultam a mangalicatenyésztést, ezen belül a szelekció alapjait is. Így saját magam szelektálom az egyes egyedeket tenyészszemlére, tenyésztésre. Az állatorvosomnak köszönhetően pedig az állatorvosi munkák nagy részét én látom el a telepen.
IMG_4749
Ezek szerint nem bántad meg, hogy a mangalicák helyett, mondjuk nem tyúktartással pályáztál?
A mangalica sertés egy nagyon jó melléktermék hasznosító fajta, és mivel elég sokféle zöldség, szántóföldi növény vagy kis gyümölcs megtermett a gazdaságban, kertünkben, ezért gondoltuk, hogy ez lesz a legjobb fajtaválasztás, hogy a sérült zöldséget, vagy tört szemet, csutkát,..stb. ne kidobjuk vagy ingyen odaadjuk valakinek, hanem mi saját magunk hasznosítsuk. Nem utolsó sorban pedig mint élelmiszermérnök, nagyon érdekelt a feldolgozás. Hisz milyen finom és sokfajta terméket lehet előállítani eme hasznos állatból.
A honlapodon is hangsúlyozod, hogy bár a farm a te nevedet viseli, ez egy családi vállakozás: az állatok az édesapád által megtermelt biotakarmányon élnek szabadtartásban, ahogy írod, törődést és „all inclusive” ellátást kapnak. Ez az első perctől így volt?
Igen! Édesapám agrármérnökként, és biotermelőként segít az állatoknak megtermelni a takarmányt. Hajdúböszörményben körülbelül 65 hektáros bio területtel rendelkezünk. Régebben zöldségtermesztéssel foglalkozott, de mióta megvannak a mangalicák, azóta a takarmány előállítás a fő cél. Édesanyám a pályázatok írásánál segít, a nagypapám a mangalica telepem megszervezésében vett részt. A testvéreim pedig szívesen besegítenek a termékek értékesítésénél. Nélkülük ez nem indult volna be. Sokat köszönhetek nekik! Nagyon fontos számunkra, hogy a mangalicák megkapják a számukra legmegfelelőbb takarmányt. Ezért próbálunk minél többféle takarmányt megtermelni a területen, hogy változatos, vitamindús legyen. Mert amit megeszik a mangalica, azt kapjuk vissza a húsban, szalonnában, zsírban is, azt az ízvilágot, azt a minőséget. Ezért másabb,finomabb, lágyabb, ízletesebb a húsuk, szalonnájuk, ezáltal a termékek is.
image1
Hogy alakult ki a terméksor? Segített ebben valaki?
Nagyszüleim már a kezdetekkor átadták azt a több évtizedes „paraszti” tudást, ami nélkül nem tudtunk volna elindulni a sertéstartásban, tenyésztésben, és az értékesítésben sem. A terméksor elsősorban a hagyományos, magyaros termékeken alapul, ami a sertésfeldolgozásból adódik: füstölt kolbász, füstölt kolozsvári, császár szalonnák, sós szalonna, zsír, sonkák, hurka, disznósajt, sütnivaló kolbász. De mivel élelmiszermérnök vagyok, szeretem az innovációt is, mindig próbálok fejleszteni, új terméket kitalálni. Új termékeim között szerepelnek a különböző fűszerezésű tepertőkrémek, húspástétomok, valamint abált szalonnák, grill kolbászok. Szeretném, ha a hagyományos termékeim mellett, a fiatalok, a különlegesebb kulináris ízek kedvelői is megtalálnák a termékpalettámon a nekik megfelelőt. Ebben is sokat segít a család, a barátaim, és a törzsvevőim, akik kóstolnak és véleményezik az ötleteimet.
Melyek a legnépszerűbb termékek?
A legnépszerűbb termékem egy hagyományos termék: a füstölt kolbász, valamint a füstölt sonka, füstölt szalonna. De a többi is az élmezőnyben van.
Neked melyik a kedvenced?
Én a hagyományos ízvilágot kedvelő, böszöményi nő lévén, mivel nagyon szeretek főzni, a szalonnát szeretem, akár füstölt, akár sós. Szinte minden főételbe bele lehet rakni és csodás ízt ad neki. De isteni a kötözött sonka, a füstölt kolbász, füstölt szalonna is, amit megsütve, mint egy chipset lehet enni.
Képernyőfotó 2016-08-02 - 15.32.42
Hogyan telik egy napod? Vagy kérdezzem inkább azt, hogy egy éved?
Függ attól is, hogy tél vagy nyár van. A téli időszakban szinte csak a feldolgozás, értékesítés tölti ki napjaimat, a nyári időszakban pedig a tenyésztési munkák vannak előtérben. De ugyanúgy van mindkettő folyamatosan. Nyáron is vágunk, csak kevesebbet, és télen is fialnak folyamatosan a kocák, csak a szelekciós munkákat nyárra tesszük.
Hogy milyen egy napom? Rohanós…Hol az emailekre válaszolok, hol a papírmunkákat intézem, hol a telepre megyek az állatokhoz, hol a vágást intézem, hol a feldolgozást csinálom, hol pedig piacra rohanok…. Nem egyszerű összeszervezni a napjaimat. Egy ilyen vállalkozásban nincs hétvége, teljes embert kíván. Így szinte szó szerint a mangalicákkal kelek és mangalicákkal fekszek. De azért jutott időm arra, hogy a mangalicázás mellett még két diplomát is szerezzek: élelmiszeripari szakfordító és lovaskultúra szakoktató is vagyok.
IMG_6949
Szoktál “örömfőzni”?
Igen. Nagyon szeretek főzni! Szeretem az ázsiai fűszereket és nagyon szeretek a fűszerekkel játszani. Sosincs pontos receptem. Az illatok és a „kedvem” alapján főzök. És fontos számomra az is, hogy csak saját vagy helyi termelők által termelt zöldséget és egyéb termékeket főzzek, fogyasszak.
Kikből áll a vevőköröd?
A vevőköröm nagyon széles: a fiataloktól az idősekig, a helyiektől a külföldiekig. Helyi termelői piacon értékesítek hétköznaponként, szinte minden nap. De vannak rendeléseim különböző boltokba, országos szinten, de elsősorban Budapesten. Valamint külföldre is szállítok már pár éve.
Tervezel még újításokat?
Nyilván igen. Folyamatosan jár az agyam. Mindig keresem az újdonságokat. Ha kirándulok, akkor is figyelek mindenre, hátha jön egy új ötlet, amit tudok hasznosítani a jövőben. A további terveim között szerepel a piacbővítés: mind a feldolgozott termékekre, mind pedig az élőállatra, valamint érdekel a feldolgozóüzem bővítése, a folyamatos eszközfejlesztések. És persze ami sok húsipari munkával foglalkozó átka, azaz egy megbízható, állandó, szakképzett hentes alkalmazott megtalálása.
Mire vagy a legbüszkébb?
Nem is tudom. Talán arra, hogy ezt a sok munkát sikerül összetartani. Kitartó és elhivatott vagyok, bírom és szeretem a kihívásokat. Van erőm hozzá! Szeretem az állatokat, szeretem a feldolgozást és az értékesítés részét is a vállalkozásnak. Szeretem, ha szeretik a termékeimet, mert akkor érzem azt, hogy az a sok munka, ami a késztermékben benne van, megéri, és remélem, hogy ilyenkor értékeli a fogyasztó, hogy mit eszik. Az általunk készített ételek nem nagyüzemi, hanem kézműves, minőségi termékek.
 
Képernyőfotó 2016-08-03 - 8.12.29
 
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok