Hirdetés

Gordon Ramsay a minap jelentette be, hogy 14 év nyitvatartás és a 2015-ös csillagvesztés után bezárja egyik jól ismert londoni éttermét. A Maze a brit főváros elegáns éttermeiről híres Mayfair nevű negyedében található, és eddig is kimondva-kimondatlanul részben azt a funkciót látta el, hogy Ramsay többi éttermébe itt képezték ki az embereket. Bizonyos veszteségek fölött viszont így sem érdemes életben tartani egy helyet.

Hirdetés

A sokszoros Michelin-csillagos brit séf az utóbbi bő két évtizedben nemzetközi gasztrobirodalmat épített ki. A fine dining helyek mellett, mint amilyen például a Gordon Ramsay nevét viselő, háromcsillagos londoni étterem, kötetlenebb stílusú helyeket is találunk. Az öt kontinensen jelen lévő étteremcsoport működtetése eddig sem volt zökkenőmentes. Amerikától Dél-Afrikán át Ázsiáig és Ausztráliáig csaknem 50 hely kötődött már Ramsay a nevéhez, amelyek közül idővel több mint húsz már bezárt.

www.gordonramsayrestaurants.com

Bár a Kavalake nevű étteremcsoport tavaly több millió fontos, azaz több százmillió forintos veszteséget könyvelt el, nem mondhatnánk, hogy a vállalat nemzetközi terjeszkedése megtorpant volna: idén további öt éttermet készülnek nyitni Kínában és Amerikában.
Az eddigi hírek szerint a mostani étterembezárás mögött nem kell mélyebben húzódó anyagi vagy strukturális problémákat sejtenünk, csupán a Maze koncepciója fáradt meg az évek során.
www.gordonramsayrestaurants.com

A játékosan innovatív konyhát ígérő, európai és ázsiai fúziós konyhát vivő Maze 2005-ös nyitása óta remek terepet biztosított ahhoz, hogy a Ramsay különböző éttermeiben dolgozó séfek kipróbálhassák magukat. Bár a Maze nem tartozott Ramsay legmagasabb presztízsű éttermei közé, arra azért érdemesnek tartotta, hogy világszerte – többek között Dél-Afrikában, Katarban és New Yorkban – nyisson még belőle néhányat. A londoni étterem 2015-ben azonban elvesztette több mint tíz évig tartott Michelin-csillagát, ezt követően pedig egyre több vegyes kritikát kapott, a konyha pedig már nem tudta hozni a megszokott minőséget.
Lám, a legnagyobbakkal is megesik, hogy jobbnak látják inkább elengedni egy majd’ másfél évtizedre visszanyúló, ám megfáradt történetet.
Olvasta már cikkünket Jamie Oliver anyagi gondokkal küzdő étteremláncáról?
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS