Hirdetés

Bezerics Dániel, a siófoki, balatonboglári és budapesti Paletta Bisztrók tulajdonosa, a balatoni gasztronómia elhivatott megújítója és közösségszervezője egy olyan témához nyúlt most, ami jó néhány éve foglalkoztatja a tudatos fogyasztókat, de a legtöbb vendéglátóhelyen mégis bele kell törődnünk az (eddig) megváltoztathatatlanba. A citrusfélékről lesz szó.

Hirdetés

Olvasta már a hazai űdítőital szövetség 2020-as vállalásáról írt múlt heti cikkünket? Mit is jelent pontosan a cukorcsökkentés a hazai üdítőkben?

Francesca Hotchin / Unsplash

A Limonádé jó szívvel nevet kapta a meghirdetett kezdeményezés, amely a csatlakozó hazai vendéglátóegységek bevonásával terjesztené az igét. A küldetés hátteréről bizonyára mindannyiunknak van némi fogalmunk: a citrusfélék héja növényvédő és romlást megelőző vegyi anyagokat, gomba- és baktériumölő szereket tartalmaz. Amikor a citrusféléket akár cikkelyben vagy karikákban héjastul teszik a limonádékba, koktélokba, teákba, de akár bizonyos salátákba, desszertekbe, fagylaltkelyhekbe, a héjról leázó vegyszereket mi szépen elfogyasztjuk.
pixabay.com

Bálint Gazda sorait idéznénk a témában, aki a tőle megszokott stílusban hozzáértő módon, de közérthető megfogalmazásban írt a problémáról:
“El lehet-e távolítani a kezelésre felhasznált növényvédő szereket a héjból, a héjról?
A kérdésre adandó válaszra is számos kísérletet végeztek külföldi laboratóriumok, és eredményeik megerősítik egymást. Tartós (8-10 perces), áztatás szerű, melegvízben végzett erős dörzsöléses mosással azok a szerek, melyek csak a gyümölcshéj felszínére tapadnak – ortofenil-fenol (E 231) és tiobendazol (E233) – eltávolíthatók, ezektől mentesíthetők.
Ellenben a felszívódó hatású imazalil és prokloráz mennyisége, jelenléte, mivel a gyümölcshéj belsejében van, felszíni mosással nem befolyásolható. Eltűnni csak a természetes lebomlás során fog. Vizsgálatok szerint a gyümölcs húsába a felszívódó fungicidek már nem hatolnak, csak a héjban találhatók.”
Rod Long / Unsplash

Tehát héjon lévő, de a gyümölcshúsba nem beszívódó vegyszerek bekerülése az emberi szervezetbe valóban kiküszöbölhető azzal,

  • ha kezeletlen héjú gyümölcsöket fogyasztunk, illetve
  • ha a vegyszerekkel kezelt gyümölcsök szigorúan héj nélkül kerülnek a poharakba, tányérokra;

A vendégeket jó lelkiismerettel kiszolgáló éttermeken, kávézókon, bárokon, cukrászdákon most a sor, hogy csatlakozva a Limonádé jó szívvel mozgalomhoz emberi fogyasztásra valóban alkalmas citrusféléket használjanak az ételekhez-italokhoz. Különösen aktuális ez a limonádé- és koktélszezonban!
Az anyagok, matricák innen letölthetők, és kiragaszthatók a csatlakozó vendéglátóhelyeken!

Monika Grabkowska / Unsplash

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS