Hirdetés
Hirdetés

Egy indiai számára a chai tea elnevezésnek körülbelül annyi értelme van, mintha egy angol anyanyelvűnek azt mondjuk, hogy bacon szalonna.
A chai szó Indiában csak annyit tesz, tea, külföldön azonban mintha az indiai ízvilág esszenciáját is magában foglalná. Pontosabban azt, amit külföldön indiainak gondolnak. Lássuk, miben különbözik a nálunk is egyre több kávézó kínálatában szereplő chai latte az eredeti indiai masala chaitól!

750grammes / Instagram

Tejjel, cukorral és sok-sok fűszerrel

A chai-, illetve a teaivás kultúrája csak a brit gyarmatosítást követően terjedt el Indiában. A britek teafogyasztási szokásait (fekete tea tejjel és cukorral) persze alaposan megbolondították a helyi fűszerekkel.

Az indiaiak bizony korábban nem tudták, hogy nem tudnak tea nélkül élni.

Erre a brit teatársaságok célzott reklámkampányai, valamint az India-szerte bevezetett munkahelyi teaszünet vezette rá őket (érdekes módon a kávészünet intézménye szintén tudatos marketingkampány hatására terjedt el az ötvenes évek Amerikájában, erről a Kávészünet meghökkentő története című cikkünkben írtunk.)
Indiába érkezve ma már úgy tűnhet, hogy az egész ország chai-jal üzemel. Általában percek kérdése, amíg a vonaton vagy az utcasarkon fel nem bukkan egy vándor teaárus (chaiwallah). A chai bármilyen napszakban, mindenféle étel mellé fogyasztható, a helyiek édességeket is szívesen tunkolnak bele.

Chaiwallah – potsinaction / Instagram

A klasszikus masala chai, vagyis fűszeres tea

A chai-hoz a fekete teán kívül tejet, különféle fűszereket, valamint jó sok édesítőszert, többnyire cukrot kevernek. Különösen az Asszám tartományból származó erős teát szeretik hozzá, bár van, aki a testes asszámi teához szívesen kever aromásabb dardzsilingi teát is. A fűszerek közül a legdominánsabb a kardamom, amit gyömbér, fahéj, csillagánizs, illetve szegfűszeg egészíthet ki, de borssal, korianderrel, szerecsendióval, valamint édesköménnyel is szívesen ízesítik.

Chai latte és társai

A szubkontinens lakóinál a fűszerezést illetően máshol van az ingerküszöb, mint nálunk, és itt nem csupán a csípősségi fokozatra gondolunk: a tapasztalatlan ízlelőbimbóknak minden indiai íz intenzívebbnek fog hatni. A chai íze Indián kívül a gyömbéres-szegfűszeges tengelyen mozog, vagyis nem igazán különbözik a karácsonyi süteményekben megszokott fűszerektől.

Toa Heftiba / Unsplash

A legfontosabb különbség, hogy míg az eredeti chai készítésekor a hozzávalókat általában együtt főzik fel, a nálunk is egyre több kávézóban kapható chai latte készítésekor a tejet utólag adják hozzá a fűszeres teához (rosszabb esetben az előre gyártott, dobozos chai-alapléhez, még rosszabb esetben a chai ízesítésű porhoz). Ha télen vágunk neki a chai főzésének, bevethetjük azokat a fűszereket, amelyek a forralt bor készítésekor megmaradtak. Ha szelídebb ízekre vágyunk, adhatunk némi kakaót vagy vaníliát is a főzetünkhöz.
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS