Hirdetés

Francia kutatók egy teljesen új eljárással álltak elő: eddig soha nem látott mértékben fel tudják majd gyorsítani a sajtérlelési folyamatot.

Hirdetés

Mindig szkeptikusak vagyunk, amikor azt halljuk, hogy az élelmiszeripar már nem is hónapok, hanem évek munkáját szeretné mindössze néhány napba sűríteni. A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) tudósainak állítólag ez most sikerült. Elmondásuk szerint sikerült laboratóriumi körülmények között szétválasztaniuk a sajt textúrájáért és a sajt aromájáért felelős összetevőket.

A különálló sajtaromákkal hétfőn krémsajtot készítünk, kedden camembert-t, szerdán pedig keménysajtot

– áll a kutatók nyilatkozatában. Jelenleg három tejipari nagyvállalattal is tárgyalnak, akik érdekeltek lehetnek az eljárásban.

Darren Coleshill / Unsplash

Elmondásuk szerint az eljárás nem sokban különbözik a tradicionális sajtkészítő folyamattól: az új sajt ugyanis nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyeket a hagyományos érlelésű sajtokban ne találnak meg. A kutatók azokat is igyekeznek megnyugtatni, akik a gyorsérlelt sajt tápanyagtartalma miatt aggódnának, ezért élő baktériumkultúrákat is adnának majd hozzá.
Míg sok sajtkészítő a hagyományos kézműves eljárások felé fordul, a tejipari nagyvállalatok már régóta keresik a megoldást arra, hogy lerövidítsék az időigényes sajtérlelési folyamatot.
Az új technika nem csak olcsóbb, hihetetlenül gyorsan elkészíthető, hanem könnyebben szállítható sajtot is ígér. Ez sem utolsó szempont, ha az európai sajtgyártók az egyre növekvő távol-keleti, elsősorban kínai keresletet is ki szeretnék elégíteni. A sajt összetevőinek elemeire bontásával másrészt a jövőben könnyebben lehet majd az egyes piacok ízléséhez igazítani a végeredményt. Az új eljárás egyik kritikusa szerint így már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy banán- vagy málnaaromát adjunk a sajthoz…
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS