Hirdetés

Ősz hajak, dolgos, ráncos kezek, kötények és fejkendők. Menő szakácsok helyett igazi mammák, pontosabban nonnák, akik zsúfolt, kopottas konyhájukban vagy éppen a kisunokájuk segítségével nyújtanak, dagasztanak. Nagyon igazi felvételek, öröm nézni őket. Hála Vicky Bennisonnak, aki egyik nagyit keresi fel a másik után, hogy folytassa a dokumentálást.

Hirdetés

A nagyi főztje nem csak az érzelmi kötődés miatt ízlik annyira: az évtizedek alatt felhalmozott konyhai tapasztalatok igazi kincset érnek. Ebből a feltevésből indult ki a Pasta Grannies nevű Youtube-csatorna ötletgazdája is, aki idős olasz tésztakészítő asszonyokról készít videókat.

„Mindenki azt mondja, hogy az ő nagymamájuk főz a legjobban, de nekünk nincsen lehetőségünk munka közben látni ezeket a nagyikat.”

A videós újságíró az egyszerű, ugyanakkor informatív videókban szereplő nagyikat hagyományos módon: szóbeszéd útján találja meg. Az idős hölgyek olykor kissé szégyellősek, gyakran némi időbe telik, mire meg tudja győzni őket, hogy vegyenek részt a projektben.
A minden csütörtökön új anyaggal jelentkező csatorna egyfajta online archiváló projektként is felfogható. Bennison dokumentálni szeretné az eltűnőben lévő hagyományos házi tésztakészítési technikákat. A századokon át generációról generációra öröklődő tudásnak sokszor az utolsó birtokosait láthatjuk, akiknek már nincs kinek továbbadniuk a tudásukat.
A következő olasz nyelvű, angol feliratos videóban a világ talán egyik legidősebb (95 éves!) tésztakészítő nagyija mutatja be, hogyan készíti el a macarrones de ungia nevű szardíniai specialitást. A videót úgy nézzük, hogy a mai napig aktív hölgy mögött nem kevesebb, mint 80 évnyi tésztakészítő pályafutás áll.

Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS