Hirdetés

“Csodafűszer”, “bódító, “titokzatos”. Persze minden fűszer különleges valamiért, és csavar egyet (vagy nem is csak egyet) az ételek-italok ízén, egyes fűszerekről mégis szuperlatívuszokban beszélnek a rajongóik. A tonkabab pontosan ilyen.

Hirdetés

Mérgező: mítosz vagy valóság?

Amikor még kevésbé volt ismert itthon ez a fűszer, a bennfenntesek tudni vélték, hogy mérgező. Valóban az, csakhogy elfogyasztathatatlanul nagy mennyiségben. A bűnös anyag a kumarin, annak véralvadásgátló, még jelentősebb mennyiségben pedig májkárosító hatása miatt. De ahogyan például – csak hogy egy közönséges példával álljunk elő – az alma magjai is mérgezőek, semmi bajunk nem lesz, ha egy almát mindenestül befalunk (valamilyen érthetetlen oknál fogva). Több száz almamagot kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy egészségügyi problémát okozó mennyiségű ciántartalmú glikozidot vigyünk be a szervezetünkbe. Visszatérve a tonkababra: a hozzánk eljutó fűszer ráadásul csökkentett kumarintartalmú, így egy kicsit túlzónak tűnik az USA döntése, ahol évtizedek óta tiltott fűszernek számít.

wikipedia.org

Nem egydimenziós ízvilág

Első illatolásra legtöbbünknek a mandulát, marcipánt és vaníliát juttatja eszébe. Komplexitását jól mutatja, hogy ezenkívül ánizsos, szegfűszeges, fahéjas jegyekkel is bír, sőt van egy pikánsan dohányos felhangja is. Egy ilyen aromás fűszernek természetesen a parfümiparban is helye van, parfümök és kozmetikumok karakteres, telt aromájú összetevője is. Az igazi tonkababrajongók szívesen használják helyiségek, sőt akár ruhásszekrények illatosítójaként is. A babokat darabolva vagy megreszelve nyerhetjük ki az illatukat.

Drogériai felhasználáshoz – youtube.com

Reszelni jó!

A tonkabab egyben, darabkákban és por alakban is kapható. Ugyanaz elmondható róla, mint a szerecsendióról. Tökéletesen alkalmazható porként is, de igazi élmény egész tonkababokat beszerezni, és alkalomadtán mindig reszelni belőle. A felcsapó illat, és egyáltalán maga az élmény, ahogy a kemény és ráncos szemekből mi “szabadítjuk fel” az intenzív aromákat, nagyon hangulatossá teszi a tonkababbal való sütés-főzést.

Tonkababos trüffel – meliroon / Instagram

Nem mindenki kedvence

Mint minden igazi egyéniség, a tonkabab is megosztó. Aki szereti, az általában nagyon szereti, aki pedig nem, azt kis mennyiségben is taszítja. A gyerek például gyakran túl erősnek, esetenként csípősnek érzik.

Tonkababos gesztenyelikőr – campari_henry / Instagram

Egy nem is olyan drága drágaság

Drága, hiszen 100 grammja 6-9000 forintba is kerülhet. De vegyük figyelembe, hogy ha csak egy 10 grammos kis csomagot veszünk kevesebb, mint ezer forintért, jó időre bevásároltunk tonkababból! Az intenzív, parfümös aromából elég csak késhegynyit tenni az ételbe, a túlzott tonkababozás csak keveseknek ízlik.

cooking_with_tenina / Instagram

Az édességek birodalmán túl

A tonkabab íze leginkább édességekbe kívánkozik. Torták, sütemények, krémek, mousse-ok, pudingok, csokoládék és fagylaltok jóbarátja, de nem kizárólag! Húsoknak, amelyeknek egyébként is jól állnak az édes ízjegyek, egzotikus kísérője lehet egy leheletnyi tonkabab. Kacsahúsos és -májas, libamájas ételekben bukkan fel leginkább, de vadhúsok további vadítására is alkalmas lehet.

+4

Négy további fontos tény a tonkababról, hogy merre kóstolhatjuk! Mi négy remek étterem étlapjáról ajánljuk – és természetesen haladó szellemű cukrászdák és reggelizőhelyek kínálatában is egyre gyakrabban tűnnek fel a tonkababos édességek, ritkábban péksütemények.
Madártej és áfonyás pite kísérőjeként a Villa Mediciben
Több mint negyed évszázada várja vendégeit a veszprémi szálló és színvonalas étterme. Maguk az egykori Mediciek sem panaszkodnának a menüre, amelyek közül mi most a 2-es számút ajánljuk, amelyben az ököruszályleves, majd mangalicaszűz rántott pacallal, kelkáposztával, sült paprikával és dödöllével nevű fogás után bizonyára szusszanni kell egyet a tonkababos madártejjel kínált áfonyás pite előtt. (Nem menüben kérve a desszert ára 1850 Ft.)
Meggyszorbéba csenve – Bencés tálalásban a pannonhalmi Viatorban

Az apátsági étterem és borbár 2010 óta várja különleges épületébe nem csak a lelki, hanem nagyon is testi táplálékra vágyó vendégeket. A Viatorban “szimpla” desszertként és a degusztációs menüjükben is kóstolhatunk tonkabos desszertet, mégpedig nugátos csokoládétortácskát tonkababos meggyszorbéval (1590 Ft), a kóstolómenüben pedig hamisítatlan Bencés Gyógynövénylikőrrel kínálják.
Luxustálalásban a Buddha-Barban
A Váci utcai elegáns étterem, bár és kedvelt brunch helyszín nem csak bőséges ázsiai ételkínálata (és valóban igen gazdag brunch asztalai) révén ajánlott. Ők például nem desszertet készítenek tonkababbal, hanem egy igazán izgalmas fogást: ősszel került fel az étlapjukra egy luxusínyencség, a grillezett libamáj tonkababos libamájhabbonbonnal, birsalmával és fekete szarvasgombával (4800 Ft).

Fotó: Buddha-Bar

Sör és barbeque után Budán: Hunyadi Gasztroműhely
Végül, de nem utolsósorban pedig az előző éttermeknél egy jóval puritánabb helyet is ajánlunk! A Fény utca szomszédságában fellelhető gasztrobár nem csak füstös-szaftos finomságokat és kézműves sörök sorát kínálja, hanem tonkababbal fűszerezett édes és a sós falatokat is. Az a’ la carte ételsorban találjuk a rosé kacsamellet tonkababos burgonyafánkkal, erdei gyümölcsökkel (3490 Ft) és Hunyadiék meggyes pitéjét tonkababos krémhabbal (1090 Ft).

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS