Hirdetés

Világszerte számos ételnek kérdéses az eredete, a szomszédos országok ételvitái (lásd kürtőskalács) pedig közismertek. Vannak azonban olyan fogások, amelyekről le mernénk fogadni, hogy pontosan tudjuk, honnan származnak. Vagy mégse tegyünk fel rá sokat?

Hirdetés

A skót csirkés tikka masala

A chicken tikka masala éppen azért az egyik legjobb “belépőétel” az indiai ételekkel barátkozók számára, mert az európai ízlésvilággal kissé megszelidített indiai konyha egyik ikonikus fogása.

imgur.com

Bár a rántott Mars szelet, illetve az olajban sült pizza után nem sok jót nézünk ki a Skóciából eredő gasztronómiai innovációkból, a világszerte egyik legkedveltebb indiai fogást úgy tűnik, hogy mégiscsak éppen nekik köszönhetjük. A történet szerint az India északnyugati csücskében található Pandzsáb államból származó csirkehúsos tikkát, vagyis nyársra tűzött húsfalatkákat egy glasgow-i étteremben tálalták először fűszeres masala szósszal. Az indiaiak ugyan tiltakoznak a skót eredet ellen, azonban a témával foglalkozó szakemberek szerint a brit gyarmati múltból eredendően igenis nagy a valószínűsége a glasgow-i gyökereknek. A csirke tikka masala tehát nagyon úgy néz ki, hogy skót találmány.

Egy kis Bécs Párizsban: a croissant osztrák atyja

Kevés franciább ételt tudunk elképzelni, mint a croissant. A péksütemény azonban minden valószínűség szerint osztrák eredetű. A történet szerint a croissant August Zang osztrák tüzértiszt párizsi pékségéből indult hódító útjára a 19. század derekán. A kifli, illetve az osztrák Kipferl eredetéről szóló legendáról korábban már mi is írtunk. A félhold alakú formát a történetek gyakorta összefüggésbe hozzák az oszmán hódítással, a francia croissant elnevezés pedig szintén a felkelő holdra utal. (Itt látható a Boulangerie Viennoise, vagyis a Bécsi Pékség épülete Párizsban.)

Kaley Dykstra / Unsplash

Egy bevált trükk: amerikanizált Japán

Nem kell túlságosan jártasnak lennünk a japán konyhaművészetben ahhoz, hogy belássuk: egy avokádóval, kígyóuborkával, szurimivel (vagyis a halfeldolgozó ipar „ömlesztett sajtjával”) töltött, valamint majonézzel és szezámmaggal ízesített sushitekercs minden bizonnyal nem egy autentikus japán fogás. Persze a csalóka eredetre a név is rámutat, hiszen az imént a Kalifornia-tekercset írtuk le. Ahogyan azt múlt heti cikkünkben is írtuk, az észak-amerikai sushiéttermek megjelenésekor az 1970-es években

a lakosság eleinte ódzkodott a nori, vagyis a szárított algalap látványától és várható ízétől.

Leleményes sushiséfek ezért fordítottak egyet az összetevők sorrendjén, hogy a semlegesebb rizs kerüljön kívülre. A sushi azóta is töretlen nyugati népszerűségéből ítélve a trükk bevált.

pixabay.com

Ki a bűnös érte? Húsgolyós spagetti

Egy autentikusnak gondolt amerikai étel. Az USA-ban óriási népszerűségnek örvendő fogást valójában olasz bevándorlók alkották meg a 20. század húszas éveiben. A nagy gazdasági világválságnak köszönhetően az olcsón elkészíthető, laktató étel a nem olasz származású lakosság körében is gyorsan elterjedt, és vált afféle nemzeti eledellé.

Kenyérrel súlyosbítva – youtube.com

Akárcsak a bolognai spagetti esetében, a húsgolyós verzió is csak Olaszországon kívül létezik. Mindkét étel esetében értjük, hogy miért tűnhet olasznak a fogás – csak éppen az olaszok nem fogyasztják őket ebben a formában. A bolognai ragut (tehát nem szószt vagy mártást) az olaszok tojásos tésztával eszik, mint amilyen például a tagliatelle. A húsgolyó (polpetta) is létező fogalom az olasz gasztronómiában, azonban az olaszok ezeket sosem tésztával együtt fogyasztják.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Gianni mesél: Bologna és a bolognai ragú

A szupercsípős Vindaloo a portugálokkal hajózott Indiába

Indiai éttermekben általában ez az egyik legcsípősebb fogás az étlapon. Azt hihetnénk, hogy tipikus indiai étellel van dolgunk, pedig az alaprecept a portugál gyarmatosítókkal érkezett Indiába a 16. században. Az elnevezés a portugál carne de vinha d’alhos (vagyis hús boros-fokhagymás szósszal) kissé elferdített változata. Azt is megjegyeznénk, hogy az indiai konyha egyik alappillére, a chili szintén a portugál hajósok közvetítésével jutott el Közép-Amerikából az indiai szubkontinensre. Tovább a chilis cikkünkre: Paprika, paprika! Chili menni Afrika: piri-piri

Bárányos vindaloo – fredriksfika / Instagram

Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS