Hirdetés

A Roca testvérek 3 Michelin-csillagos El Celler de Can Roca-ja 2006 óta szerepel a Restaurant magazin világ legjobb 50 (valójában 100) éttermét tallózó listáján. 2013 után Joan, Josep és Jordi ismét első. Ted Aprajev mondatai utánozhatatlanok.

Hirdetés

A totális művészet, középpontban a gasztronómia, operai érzékelés, antropológiai alapvetés, wagneri érzékiség, robbanás, totalitás. Dallamok, rezgések, színek. A befogadás érzéki-intellektuális, interaktivitást igénylő kitágítása. Minden művészetek legjobbika, egyszerre látomás és valóság, azontúl a nyers ösztönök ingerlése, csupasz ősiség, amely átcsap több dimenzióba. A hang, mozgás, ételkompozíció-látvány szentháromsága. Zenét enni, ételt hallgatni nem pusztán játék a szavakkal, hanem lehetőség a totalitás megélésére. A bariton, a szoprán, a tenor, basszus hangzások váltakozó hangfekvések, több oktáv átfogásával egy-egy kompozíció összetevőinek hangbéli megfelelője, ami nem csak kitaláció, hanem a hiányzó ízkifejező szavak megfelelője, érzelmeket ingerlő teljesség. Ami nem feltárható, nem megfogalmazható, de minden érzékszervünkre hat, ott kezdődik a Roca fivérek világa.

A top 100-as listát itt lehet megtalálni.

fotó: flickr.com
fotó: flickr.com

Na, már most, ezt, ha én mondom is, még sem én mondom, csak megpróbálom összefoglalni, szavakba önteni a Roca fivérek kulináris filozófiáját. Josep Roca – hármójuk közül a sommelier – hasonlóképpen nyilatkozott: neki az is a dolga, amikor borról van szó, hogy érzelmeket, érzeteket, ízhatásokat, megérzéseket szavakkal fejezzen ki, ilyenkor úgy érzi, mintha a szavak börtönébe lenne zárva. Másrészről a bor és az étel párosítás univerzális nyelvként is felfogható, ezért szavak nélkül is működik.
Csomó jó videó van fent a YouTube-on a testvérekről. Ezek közül kiemeltük az egyik kedvencünket.

Nem elég, hogy a Roca fivérek létrehoztak egy olyan mozgalmat, ami keretén belül katalogizálják a ritka vadon termő növényeket, és ezeket a gasztronómián keresztül közkinccsé teszik (eddig vagy 3 ezer ilyet regisztráltak), emellett már tavaly is több tízezer kilométeres étterem-bemutató túrán vettek részt az USA déli államaiban és Dél-Amerikában. A közel féléves túra alatt az otthoni éttermet zárva tartották, film is készült az utazásról, amit tavaly a berlini fesztiválon mutattak be. Ennek sikerén felbuzdulva idén is útra kelnek, a célpont Törökország. A program három részből tevődik össze, az elsőben Joan Roca, az étterem séfje Isztambulból elutazik Szmirnába és Tirébe, ahol az eredeti török kebab készítést, a helyi zöldségeket és fűszereket fogja tanulmányozni. A második részben fivére, a sommelier felkeresi Bozcaada szigetét, ahol a helyi szőlőket, borokat fogja tanulmányozni. A harmadik részben pedig Jordi, a cukrészséf utazik a szíriai határ közelébe, hogy helyben ismerkedjen az onnan származó baklavával. A turné végén, szeptember hónapban, Isztambulban a megszerzett tapasztalatok birtokában egy a török kultúra, gasztronómia előtt tisztelgő menüt állítanak össze.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS