Hirdetés
Hirdetés

A Michelin-kalauz vette a lapot: tesztelnek a Burger Kingben

SZERZŐ: DiningGuide
2020. október 12.
Hónap elején volt olyan humoros a belgiumi Burger King-franchise igazgatója, Kevin Derycke, és táncra hívta a legendás francia étteremkalauzt: önironikus felhívásban kérte fel a guide munkatársait, hogy teszteljék az étteremlánc legújabb hamburgerét – a tálcán történő kiszolgálás garantált, ráadásul jóval gyorsabban, mint azt a Michelin Guide által értékelt éttermekben megszokhattuk.
Hirdetés

Senki nem várta, hogy válaszra méltassa a petícióval is megerősített felhívást a Michelin-kalauz, jóllehet a formalitásáról híres cég így tett. Nem is csupán egy homályos ígéretet tettek egy jövőbeni tesztelésről, hanem már jártak a Burger Kingben, amelynek igazgatója nem kevesebbet, mint csillagot kért az étteremláncnak – a Michelin-csillag alatt ugyanis kétféle értékelést is ad a kalauz, a Michelin-tányéros (tányér, kis-villa) jelzésűt, valamint a remek ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand-t.

Többen úgy vélekedtek, hogy amennyiben ázsiai utcai ételárusok kaphattak Michelin-csillagot, miért ne kaphatná meg az esélyt a Burger King is? Ez persze némi tájékozatlanságra utal, hiszen éppen azokat a helyeket kutatja fel és rendezi kötetbe a Michelin-kalauz, ahol friss alapanyagokból készül az étel, és van saját személyisége a konyhának. Mindez pedig mondhatni, hogy egy burger-multilánc működésének ellentézise.

Hirdetés

A Michelin-kalauz inspektorai luxemburgi és a belgiumi Burger Kingekben jártak, hogy megnézzék, megérdemli-e a lánc új Angus-marhás burgere az áhított Michelin-csillagot. A Michelin jelezte, hogy úgy jártak el a gyorsétteremlánccal, ahogyan bármely étteremmel, ahol tesztelnek: ugyanazzal az ellenőrzési metódussal és anonim módon zajlott a látogatás. Ígéretük szerint a Burger Kingnek november 1-ig kell várnia az az eredményekre.

Szaftos részletekkel nem szolgálhatunk, hiszen a titkos tesztelés biztosítja a kalauz dolgozói számára, hogy pontosan ugyanabban az elbánásban részesüljenek, mint bármely más vendég. Mindösszesen annyit lehet tudni, hogy a guide elegáns, a világ legpazarabb éttermeit járó ellenőrei közül ketten látogattak meg egy-egy éttermet a két említett városban, és egy teljes menüt ettek.

Az ellenőrök ezután megírják az értékelésüket a Michelin Guide öt alapkritériuma alapján. Vizsgálják a felszolgált ételek minőségét (ami ez esetben önkiszolgálást jelent), a főzési technológiákat, a séf személyiségének megjelenését az általa képviselt konyhában, az ízek összhangját és a szolgáltatás minőségének állandóságát. A tesztelést követően a két ellenőr találkozik egymással, hogy megvitassák a látogatásuk során tapasztaltakat, és eldöntsék, jár-e Michelin-csillag a Burger Kingnek.

Hirdetés
A pontozási skálájukon nyilvánvalóan nem fog csúcsokat verni a séf személyiségének megjelenése, valamint valószínűleg a Burger Kingben alkalmazott ételkészítési technológiák sem a kalauz által képviselt értékrendet képviselik. Az említett ázsiai streetfoodosok standjain pedig reggeltől estig maga a tulajdonos süt-főz, lokális beszerzésű alapanyagokból, a helyi, autentikus konyhát képviselve.

Október elején így kampányolt a Kevin Derycke a Change.org petíciógyűjtő oldalán, idézünk korábban megjelent írásunkból:

„Igaz, hogy a Burger Kingben nem talál ezüst evőeszközöket, szaténterítőket vagy parkolóinast” – nyit erősen az igazgató. Beadványuk értelmében Michelin-csillagot szeretnének szerezni a Burger Kingnek.

„Másrészről viszont talál nedvszívó szalvétát, hiszen kézzel fog enni, a drive-thru szolgáltatással pedig oda viheti csak a kedvenc ételeit, ahová csak szeretné – teheti akár egy szaténterítőre is, színezüst étkészlettel – és igen, igen tálcán szolgálják fel.”

Derycke az érvelésést kifejezetten egy új hamburgerük népszerűsítésére hegyezte ki, nem túl meglepő módon. Viszont nem az étel minőségét hangsúlyozza, hanem az elkészülés gyorsaságát. „Hány étel szerepel a Michelin Guide-ban, amelyet öt perc alatt szervíroznak, mégpedig foglalás nélkül, sőt hónapokkal korábbi foglalás nélkül?” – pimaszkodik a belga CEO a legendás étteremkalauzzal.

Források: 1, 2

Olvassa el kapcsolódó írásunkat is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram