Hirdetés

Bár csak néhány összetevőből készül, a rizottót mégis az egyik legnehezebben elsajátítható olasz fogásként tartják számon. Ha jól sikerül a rizottónk, élményszámba mehet ez a szinte krémes, telt ízvilágú egytálétel. Ha pedig elvétünk valamit a készítésekor, csak egy unalmas, felejthető rizses fogást kapunk. A rizottófőzéskor felmerülő leggyakoribb hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Hirdetés

Rizs, rizs, rizs

Az első komolyabb hibát nem is a konyhában, hanem már a bevásárlás alkalmával követhetjük el. Ha nem megfelelő rizst használunk hozzá, a rizottónk soha nem éri el azt a bizonyos lágy krémességet. A hosszúszemű rizsfajták helyett inkább a kerekszeműeket részesítsük előnyben. Sok olasz recept az Arborio vagy a Vialone Nano rizseket ajánlja, a leginkább elfogadott választás azonban a tökéletesen krémes rizottóhoz a nálunk is sok helyen kapható Carnaroli fajta.

Öblítsük, ne öblítsük?

Hiába választottuk ki a megfelelő rizsfajtát, ha kimossuk belőle az ideális állag eléréséhez szükséges keményítőt. Éppen ezért főzés előtt kifejezetten nem ajánlott leöblíteni a rizst, mert így el fogja veszíteni a „tartását”.

Vaj vagy olívaolaj?

Valójában mindkét zsiradékot használhatjuk, azonban nem mindegy, hogy milyen összetevők mellé. Az olívaolaj ugyanis jobban illik a tenger gyümölcseivel készülő változatokhoz, a vaj pedig elsősorban a zöldségalapú és a gombás rizottókhoz passzol jól.

Rápirítás

Fontos lépés, hogy rizottókészítéskor főzés előtt rápirítsunk a rizsre. Miután kiválasztottuk a zsiradékot, futtassuk meg a rizst az olajon vagy a vajon kb. egy percen át – és semmiképpen sem tovább. Ha fehérbort is használunk a recepthez – ami egyébként kifejezetten ajánlott – ezután adjuk hozzá a rizottóhoz.

Tintahal tintájával készült rizottó (risotto al nero di seppia) @alvin.penthousekitchen Instagram

Ne kevergessük állandóan!

Jó, ha tudjuk, hogy a rizottó nem igényli, hogy túl gyakran kevergessük. Bőven elég, ha maximum harminc másodpercenként keverünk rajta egyet. Ha túlzásba visszük a kevergetést, a rizs túl sok keményítőt enged ki, ezért nem fog létrejönni a hőn áhított lágy, krémes textúra.

Gombás rizottó @ale70g Instagram

Túlfőzés

A rizottónkat úgy ronthatjuk el a legkönnyebben, ha túlfőzzük, ezért kifejezetten érdemes az órát figyelni, esetleg konyhai órát beállítanunk, hogy jelezzen.

Ökölszabály, hogy a rizottófőzés ne tartson 20 percnél hosszabb ideig.

Közepes hőfokon főzve fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet vagy a vizet, mindig csak annyit, hogy a rizst épphogy ellepje. Így lesz a textúrája tökéletes al dente, vagyis puha, mégis „harapható”.

Túlfőzni sem jó, de ez például egy túl bő lére hagyott rizottó @OneGreenPlanet Twitter

Az utolsó simítások

Miután a rizs felvette a hozzáadott alaplevet, vegyük le a rizottót a tűzről, és hagyjuk pihenni néhány percig, és így adjuk hozzá a hátralévő alapanyagokat. Ilyenkor kerülhet bele a krémes állagot fokozó további vaj, valamint a parmezán. Olívaolajat viszont ilyenkor már semmiképp ne adjunk hozzá.

Sáfrányos rizottó (más néven risotto alla Milanese) @eatingdrinkingpartners Instagram

Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS