Hirdetés

Felhő, megosztás (virtuálisan és az asztalon is), kávé, slow food… Erre halad a világ, no és Ferran Adrià is.

Hirdetés

Tegnap nyílt meg a Lavazza új cégközpontja Torinóban. A Nuvola, vagyis Felhő névre keresztelt épülettömbben találjuk a kávés cég irodáit, egy kávémúzeumot, egy jó állapotban megőrzött, IV. századi keresztény bazilikát és Ferran Adrià legújabb gasztronómiai projektjét is.

A Lavazza központ épülete – carullimarco / Instagram

A Condividere – amely olaszul annyit tesz: megosztani – nevű étterem dizájnját annak a Dante Ferrettinek köszönhetjük, aki karrierje során már három Oscar-díjat gyűjtött be a legjobb látványtervezésért. A június 8-án nyíló étterem konyhájában pedig Frederico Zanasi olasz séfet találjuk majd. Ő majdnem egy teljes évtizedig dolgozott az avantgárd Moreno Cedroni két Michelin-csillagos konyhájában.
A Convidere egy várható fogása – Kép: lavazza.co.uk

Adrià és Zanasi közösen dolgozták ki az étlapot, amely a tervek szerint nem katalán és nem is spanyol irányt vesz, hanem az olasz konyha tradícióira épít majd. Bár a katalán séf leszögezte, hogy közel sem olyan elszállt ételkreációkról lesz szó, mint amilyenek a 2011-ben bezárt legendás elBullit védjegyezték – ez nyilván lehetetlen is lenne, ott teljes infrastruktúra épült Adrià zsenialitásának megvalósítására –, de hogy a mester kézjegye megtalálható lesz az ételeken, az egyszer biztos.
A Convidere várható fogásai – Kép: lavazza.co.uk

A katalán séf a koncepció megalkotásakor azt szerette volna, hogy az étterem egyáltalán ne kínáljon degusztrációs menüket. Az éttermi élmény ugyanis a nevéhez hűen valóban a megosztást helyezi majd a középpontba. Az ötlet érdekessége, hogy az olasz konyha klasszikus fogásait, például a tésztaételeket hagyományosan nem szokták megosztani egymással az asztalnál.

Az új hely hangulata a fine dining éttermek gyakran kissé merevebb, formálisabb világa helyett inkább a tradicionális olasz vasárnapi ebédek bensőséges hangulatát idézi majd meg – ígéri Adrià és Zanasi párosa.

A Lavazza-központban egy kávézó is várja majd a vendégeket. A Bistrot névre keresztelt kávézó koncepcióját a Lavazza a slow food mozgalom alapítójával, Carlo Petrinivel közösen dolgozta ki.
Előremutató – és divatos – címkék, no és Ferran Adrià Olaszországban. Érdekesen hangzik!
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS