Kelet-Franciaországban, a német határhoz közeli Vosges régióban él Laura és Lionel Vaxelaire, akik a hírek szerint nem szánt szándékkal, de új sajttípust fejlesztettek ki az elmúlt hónapokban.
A kijárási korlátozásokról neveztek el egy „véletlenül” megalkotott új sajtfajtát: egy sajtkészítő házaspár a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején hozta létre az új típusú lágysajtot, hogy megmentsék az el nem adott termékeket – írta meg az MTI is.
Hogy ne kelljen kidobni a munster típusú sajtot, a Saulxures-sur-Moselotte-ben élő pár a terméket kóstolás nélkül a pincéjükben hagyták.
Ennek eredményeként egy ehető penésszel bevont munster sajt született, melynek a Le Confiné (bezárt) nevet adták – közölte honlapján a France Bleu francia rádiócsatorna csütörtökön. Franciaországban a kijárási korlátozásokra a confinement szót használták. A csaknem két hónapot át tartó időszakban a sajtok eladása 80 százalékkal esett vissza – mondta el Lionel Vaxelaire.
A Le Confinét nem lehet munsternek nevezni, és ez szorosan kapcsolódik a sajt megszületéséhez is, ugyanis a hagyományosan Franciaország keleti részén készített munster sajtot az eredetjelölési szabályok szerint érlelése során kétnaponta át kell mosni.
A nyitóképünk illusztráció.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.